0:00

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase și așezate în baldachinul special amenajat în dimineața de 8 octombrie. Pelerinajul a început anul acesta cu o săptămână înaintea sărbătorii sfintei ocrotitoare a Moldovei, din 14 octombrie.

Totul a început la ora 6 cu procesiunea în jurul Catedralei Mitropolitane a moaștelor  Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, urmată de depunerea lor spre închinare în baldachinul înflorit de pe platoul din faţa căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Procesiunea a fost condusă de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după care racla a fost depusă în baldachinul special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane. Preoţii au oficiat apoi slujba de sfinţire a apei, Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie.

Ca în fiecare an, raclele cu moaştele celor doi mari sfinţi vor fi scoase duminică seară din Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea „Calea sfinţilor” pe străzile din centrul Iaşiului, apoi vor fi reaşezate spre închinarea pelerinilor în baldachinul de pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Raclele sfinţilor vor fi expuse până duminică, 15 octombrie, așa încât toți cei care vor sosi la Iaşi de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să se poată închina. În acest răstimp, Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a organizat și are sprijinul a 500 de voluntari, coordonați de 200 de preoți, care vor asigura permanența în ture de 3-4 ore zilnic în zona raclei și alături de pelerini.

FOTO. Moaștele Cuvioasei Parascheva sunt expuse cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Moldovei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Baldachinul de pe esplanada Catedralei Mitropoliei a fost împodobit și anul acesta de fam. Buștei care are o florărie în București, potrivit pesei locale. Este o activitate pe care familia o face de bunăvoie încă din anul 2003. Munca durează două zile, timp în care aranjamentele florale sunt pregătite în ateliere, apoi montarea efectivă de la Iași se face cam în 12 ore de muncă neîntreruptă a echipei de 15 oameni. Pentru sărbătoarea din 2022, au fost alese flori în culori pastelate – crini, crizanteme, trandafiri și ghirlande de brad, potrivit lui Nicu Marin, coordonatorul operațiunii de împodobire a baldachinului.

C.I.

Articolul precedent“Aceeași Mărie cu altă pălărie”: Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Neamț
Articolul următorTragedie după o nuntă. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident