0:00

Romaşcanii îndatoraţi 15 ani de primărie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ultimii 15 ani, Primăria Roman s-a împrumutat de patru ori la bancă și mai are de plătit rate și dobânzi încă 15 ani. Trei împrumuturi s-au făcut pe vremea fostului primar Dan Cărpușor, iar ultimul l-a făcut actualul primar și se va plăti abia peste 14 ani. În acest moment, romașcanii au scăpat de creditul luat pentru asigurarea iluminatului public al municipiului, a cărui ultimă rată s-a achitat la finele anului trecut. De plătit mai au creditul pentru Pietonal și CPU și creditul pentru cofinanțarea proiectelor europene. Acest ultim credit, accesat în mandatul primarului Laurențiu Leoreanu, a fost folosit pentru doar 3 proiecte europene: microhidrocentrala, PIDU și extinderea canalizării (ADI Aqua Neamț). Pentru ADI Eco Neamț, proiectul pe gestiunea deșeurilor, Romanul nu mai poate folosi împrumutul pentru a-și da partea din bani.

Încă 5 ani pentru Pietonal și CPU

În 2008, Primăria a mai scăpat de povara unui credit luat pe 5 ani, de 200.000 de dolari, prin care s-au asfaltat 5 străzi: Cuza Vodă (reasfaltată prin PIDU), Bogdan Dragoș (ce se vrea reasfaltată), Bucovinei și Strada Nouă. În 2007, cu un an înainte de închiderea creditului pentru străzi, fostul primar a mai contractat un împrumut, de 4 milioane de euro, credit oferit de BancPost SA – Centrul Afaceri Bacău, grație și faptului că, la acea vreme, consilierul PNL Vasile Mocanu conducea partea de împrumuturi pe Moldova a respectivei instituții. Acest împrumut s-a luat pentru reparații și modernizarea câtorva străzi, modernizare Pietonal Ștefan cel Mare (două tronsoane, finalizate total prin PIDU), alei și parcări și Centrul de Primiri Urgențe de la Spital. De altfel, construirea CPU a început în 2002 și inaugurarea s-a făcut abia la finele lui 2010, în total cheltuindu-se peste 1,6 milioane de lei în acești 8 ani. Perioada de rambursare a acestui credit a fost de 10 ani, cu 2 ani perioadă de grație, astfel încât banii trebuie returnați până pe 30 mai 2019. Banca a acordat un bonus de 90.000 de euro.

Centura de siguranță se plătește încă 14 ani

De departe cel mai costistor împrumut pentru visteria locală îl reprezintă cel accesat, în 2012, de actuala conducere a municipiului, primarul Laurențiu Leoreanu considerând că această măsură a fost “centura de siguranță” care nu a permis blocarea proiectelor europene. Totuși, chiar dacă ne-am împrumutat pentru cofinanțarea proiectelor și pentru reabilitarea termică a blocurilor, până la urmă banii s-au dus și pe alte investiții. Romașcanii s-au împrumutat în aprilie 2012 de la CEC Bank Sucursala Piatra Neamț cu 30.700.000 lei. Creditul a beneficiat de o perioadă de grație de 18 luni, iar rambursarea trebuie să se facă până la finele lui octombrie 2028. Inițial, banii urmau să fie utilizați pentru cofinanțarea PIDU, microhidrocentralei de pe râul Moldova, modernizarea Ștrandului și reabilitarea termică a blocurilor.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, ca și vremurile și consilierii locali. La finele lui 2013, de cheltuit din împrumut mai era suma de 16.585.000 de lei, aproape jumătate din ce s-a împrumutat. Conform hotărârii consilierilor locali, banii se vor cheltui pe patru capitole: recreere, servicii publice, protecția mediului și străzi. Aproape două milioane de lei s-au alocat pentru modernizarea Ștrandului, pe care autoritățile promit să-l deschidă în această vară, deși inițial suma pentru obiectiv era la jumătate, dar aleșii locali au cerut suplimentarea acestui capitol. Alte 6,1 milioane de lei sunt destinate finanțării proiectului de construire a microhidrocentralei, iar 4,3 milioane de lei pentru cofinanțarea la PIDU, proiect ce a însemnat modernizarea Pietonalului, a 30 de străzi și a scuarului de la Hotel. Aproape 1,4 milioane de lei sunt alocați din împrumut pentru susținerea proiectului european al Aqua Neamț pentru extinderea canalizării și modernizarea stației de epurare.

Ultimul capitol, cel de străzi, este destinat modernizarea Ocolitoarei de la E85 la Kaufland, pentru care s-a alocat din împrumut suma de circa 2,4 milioane. Din păcate, pentru cofinanțarea proiectului european de gestionare a deșeurilor nu s-a plătit nimic din împrumut. Și, spun autoritățile locale, nici nu se va plăti, deoarece împrumutul a fost retras în totalitate la finele anului trecut și banii pe care Primăria Roman trebuia să-i dea pentru a respecta partea de cofinanțare din proiect nu mai sunt. Cu alte cuvinte, bugetul local va trebui să suporte faptul că proiectul pe deșeuri a fost întârziat la nesfârșit. Despre reabilitarea termică a blocurilor – propunere făcută de USL și aprobată la accesarea împrumutului, autoritățile spun că aleșii locali au renunțat între timp la idee, în speranța că se vor putea accesa fonduri europene pentru anvelopare.

Cât vor plăti romaşcanii în următorii ani

Dacă în 2013, Primăria a avut de plătit 4,8 milioane de lei la bănci, anul acesta va avea de achitat 6,3 milioane de lei. În următorii ani – până în 2028 – sumele scad, cea mai mare ce trebuie plătită fiind în acest an, dar și în 2015 – când trebuie returnată suma de 6,059 milioane de lei. În 2028, Primăria Roman va mai da doar 1,2 milioane de lei. Tot în 2014, Romanul traversează perioada cu cel mai mare grad de îndatorare, dar cu mult mai puțin decât admite legea. Gradul de îndatorare în acest an este de 19%, iar din 2020 va coborî sub 10%.

Claudia MATEI

Articolul precedentCity-managerul Apopei a inventat „păzitorul” de Harpa
Articolul următorSe vrea membri la partid!