0:00

Istoria de la ultimele alegeri s-a repetat la Roman și la alegerile europarlamentare de duminică, atunci când candidatul/formațiunea sprijinit(ă) de primarul Laurențiu Leoreanu a obținut cel mai bun scor din întreaga țară. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, ARD – candidat Elena Udrea – a obținut cele mai multe voturi din toate colegiile din țară. La alegerile de duminică, PMP – susținută de deputatul Udrea și primarul Leoreanu au obținut în Roman cel mai mare număr de voturi din întreaga țară, de peste trei ori procentul național al formațiunii. Totuși, PMP și PDL au realizat în municipiu mai puțin decât targetul de peste 40% propus. În schimb, PSD a obținut 34,38%, sub idealul de aproape 50%, dar foarte bine în raport cu alte formațiuni. Marele înfrânt rămâne PNL-ul, liberalii romașcani nereușind să obțină decât 8,71%, sub procentul obținut la Piatra Neamț sau Târgu Neamț. Prezența la vot la Roman a fost de 28,20%, însemnând că la urne s-au prezentat 16.953 de alegători. Foarte multe voturi însă au fost nule. Voturi exprimate valabile au fost 15.577, în timp ce 1.376 au fost nule, pe cele mai multe buletine anulate fiind găsite două ștampile: PDL și PMP.

Leoreanu: „Romașcanii au votat și cu PDL și cu PMP”

Primarul Laurențiu Leoreanu este mulțumit de faptul că, pentru a doua oară, a obținut pentru partidul pe care l-a sprijinit primul loc pe țară. Totuși, edilul spune că surpriza plăcută a fost scorul obținut de Mircea Diaconu, iar cea neplăcută procentul foarte mic al PNL, iar peste toate faptul că unii romașcani au votat, pe același buletin, și PDL și PMP.

Romanul, locul I pe țară pentru PMP, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Le mulțumesc pentru încredere și că au fost alături de mine. Doamna deputat Elena Udrea m-a sunat și ne-a felicitat, iar de la nivel central am aflat că am obținut iar locul I pe țară, după ce și la parlamentare am obținut tot primul loc. M-am ocupat și am coordonat activitatea celor trei partide – PDL, PMP și PNL, iar împreună au un scor apropiat de PSD (n.r. 31,50 față de 34,38 PSD). Eu am avut o discuție cu electoratul. Unii m-au întrebat dacă mă supăr că ei vor să voteze cu PDL și eu le-am zis că PDL și PMP sunt frați. Spunând asta tot timpul, am găsit foarte multe buletine cu vot și pentru PMP, și pentru PDL. În plus, pe liste suplimentare au votat aproape 800 de persoane, plus 1.376 de buletine nule, multe cu ștampile pe PMP și PDL. Sunt aproape 2.000 de voturi care înseamnă mult în economia generală”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu, care recunoaște că PDL a obținut la Roman doar 6,07%, pentru “grosul” de la celelalte alegeri s-a mutat către PMP.

„Măi omule, hotărăște-te!”

Chiar dacă la Roman, primarul Laurențiu Leoreanu a câștigat pentru PMP primul loc pe țară, formațiunea a obținut doar 6,21% la nivelul României. Edilul spune că “e mult, dar și puțin”, dar dă vina și pe schimbările extrem de dese prin care a trecut la ultimele alegeri, când partidele au făcut alianțe sub diferite nume și sigle. Dar, facă-se voia electoratului.

Așteptările pentru PMP au fost pentru 10%, dar nu au existat structuri, plus că au făcut o campanie atipică. Comparând că PMP există de trei luni față de partide istorice, scorul obținut pare performanță. Un ochi plânge, unul râde. Cred că mi-am călit prea mult electoratul, pe scena politică fiind PLD, PDL, APEL, ARD, PMP… I-am zăpăcit pe oameni de cap. Dincolo de buletinele cu câte două ștampile, a fost și un mesaj pentru mine: Măi omule, hotărăște-te! Lor le spun că am recepționat mesajul și va trebui în vară să iau o decizie, dar numai după ce îi voi consulta pe romașcani. Poate nu tot timpul am luat cea mai bună decizie, dar au fost conjuncturi sau obligații politice și mă bucur că mulți au înțeles”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Acesta spune că va face un sondaj de opinie, deși, la ultimele, răspunsurile romașcanilor au fost împărțite. O soluție ar fi unificarea Dreptei, dar văd greu unificarea, deși mi-aș dori-o. Sunt prea multe orgolii”. Edilul Romanului spune că scorul obținut de PSD este, în mare parte, scorul lui Victor Ponta. PSD a rămas în scorul lui la Roman. La Parlamentare eu am luat 43%, iar USL – 48%. Dacă refacem USL (PSD-UNPR-PC 34,38% și PNL 8,71%), ajung acum tot la 43%, din cauza scăderii PNL. Victor Ponta a fost vârf de lance pentru PSD, procentul de 37,40 este al lui, fiind cel mai bine plasat ca prezidențiabil. Este un deranj, de-aia au invitat duminică seară pe cei din PNL la Guvernare. Lucrurile nu sunt nici pe departe aranjate. Lucrurile se încălzesc din toamnă, dar în vară va fi fierbinte pe negocieri, crede primarul Leoreanu.

Claudia MATEI

Articolul precedentFostul ţinut şi judeţ Roman în arhive
Articolul următorDeșeuri colectate selectiv pe malul Moldovei

1 COMENTARIU

  1. Rusinos cu vorba populara ,,fundu in doua luntre” mizeaza pe perdanti nationali. Nu credeti ca e un anacronis aici? mentalitati in contrasens de care e foarte mandru edilul impaunat, pacat de cetatenii dusi de nas

Comentariile sunt închise.