Fără îndoială Festivalul Culinar Arhaic Românesc, organizat la Roman, în perioada 1-2 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale, a fost evenimentul care i-a făcut pe localnici să se simtă, cu adevărat români. De la tradiţionala fasole la ceaun şi de la bulzul ciobănesc, romaşcanii au trecut, în doar câteva ore la gusturi noi – porcul preparat la grill şi taurul la proţap.
Vedeta serii de 1 decembrie a fost Robert Rainfort, care a urcat pe scena amenajată în centrul oraşului şi a pregătit carnea de porc, după reţeta proprie, al cărei succes constă în combinaţia de condimente. În funcţie de tipul de carne pe care îl prepară, cunoscutul chef canadian, Masters of Flames Culinary Division, foloseşte între 20 şi 30 de tipuri de condimente. Aşa a făcut şi în faţa romaşcanilor, cărora le-a explicat, cu ajutorul unui traducător, fiecare pas pentru ca porcul la grill să fie absolut delicios. Iar după ce-a invitat oamenii din asistenţă să guste, a avut parte numai de confirmări. Toată lumea a spus că porcul la grill este foarte bun, deşi probabil, la început, unii au fost reticenţi când au văzut că celebrul chef găteşte altfel decât sunt ei obişnuiţi. Cei care sunt fideli carmangeriei tradiţionale n-au fost nici ei uitaţi şi au avut parte de demonstraţii pe viu şi de preparate pe măsură.
Ziua de 2 decembrie a fost cea mai încărcată în evenimente, în toată piaţa, în corturi, dar şi în aer liber făcându-şi loc o combinaţie irezistibilă de mirosuri. “Cel mai important, dar şi cel mai atractiv a fost proţapul Taurus, cel mai mare din România, unde au fost prăjiţi simultan doi tauri”, ne-a declarat Radu Zărnescu, secretarul general al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, care a organizat evenimentul în parteneriat cu Primăria Roman.
“Am concentrat 80 de bucătari din toată ţara şi am trecut de la bucătăria ciobănească la cea militară, dar am avut şi preparate tipice perioadei socialiste, când parizerul pane și ciorba de sfeclă făceau parte din meniul cantinelor. Printre cele mai apreciate au fost show-urile de scenă, dar şi carnea pregătită la proţap (am prăjit şi oi, nu doar tauri), precum şi degustările de palincă”.
Romaşcanii s-au putut delecta şi cu pastramă, coaste la grătar, gulaş şi tochitură moldovenească, dar şi deserturi tradiţionale. Somelierii prezenţi la eveniment au avut rolul de a asocia preparatele cu sortimentele de vinuri potrivite, în funcţie de ingredientele principale din fiecare fel de mâncare. (C.M)