Programul manifestărilor organizate pe 1 şi 2 decembrie de Primăria Roman, în colaborare cu partenerii săi, a avut în vedere omul simplu, care trăieşte în oraşul muşatin. Dacă prima parte a Zilei Naţionale a avut darul de a amplifica sentimentul patriotic şi mândria de a fi român, festivalul culinar care a urmat, nu doar că a încântat papilele gustative ale participanţilor, dar i-a făcut pe cei trecuţi de o anumită vârstă să-şi amintească de preparatele pe care le-au avut pe masă de-a lungul anilor.

Aşadar, manifestările au debutat pe 1 decembrie, la ora 10,  în faţa statuii lui Roman Muşat, unde s-au adunat mii de oameni cu steguleţe tricolore în mâini, cu panglici la căciuli sau eşarfe la gât. Toţi au ascultat cu atenţie discursurile oficialităţilor, au cântat imnul cu mâna la inimă şi au urmărit, în linişte şi cu respect, ceremonia depunerii de coroane. Parada militară, care a încheiat prima parte a manifestărilor, s-a bucurat de mare succes, multă lume filmând sau făcând poze cu telefoanele mobile, ca să păstreze amintiri de la Ziua Naţională.

Imediat romaşcanii au fost serviţi cu fasole la ceaun – şi de post, şi cu ciolan sau cârnaţi – astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Cei care şi-au dorit altceva au avut de ales de la ciorba de peşte, până la preparatele la grătar. Vedeta serii a fost Robert Rainfort, care a urcat pe scena amenajată în centrul oraşului şi a pregătit carne de porc, după o reţetă proprie, explicând romaşcanilor, cu ajutorul unui traducător, fiecare pas care trebuie urmat pentru ca porcul la grill să fie absolut delicios.

Ziua de 2 decembrie a fost cea mai încărcată în evenimente, în toată piaţa, în corturi, dar şi în aer liber făcându-şi loc o combinaţie irezistibilă de mirosuri. A fost montat proţapul Taurus, cel mai mare din România, unde au fost prăjiţi simultan doi tauri, s-au preparat oi la proţap, coaste la grătar, gulaş şi tochitură moldovenească. Pentru ca meniurile să fie complete, s-au făcut degustări de pălincă, somelierii au prezentat şi indicat diverse soiuri de vinuri, în funcţie de preparatele cu care trebuiau asociate, iar într-un cort au fost expuse şi, evident, savurate, deserturi tradiţionale. (C.M.)

sursa foto: Primăria Municipiului Roman

 

Articolul precedentRobert Rainford a gătit pe scena din centrul Romanului
Articolul următorISU Neamţ angajează la Piatra Neamţ şi Poiana Teiului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.