0:00

Rezultate slabe în România la testele PISA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAu fost publicate rezultatele testării internaționale PISA, iar conform datelor oficiale elevii români nu au obșinut rezultate îmbucurătoare. Conform rezultatelor oficiale publicate în raport, 28% dintre elevi nu ascultă ce spun profesorii la orele de curs, iar mai bine de o treime dintre școlari, adică 35%, sunt distrași la cursuri de folosirea dispozitivelor digitale, în speță telefoanele mobile. Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pe lângă procentul covârșitor al elevilor distrași de telefoane, alte 31 de procente dintre cei aflați la curs, sunt perturbați la activitatea didactică de cei dintâi.

Testele PISA urmăresc competențele de bază ale elevilor de peste 15 ani în trei domenii considerate de bază, și anume matematică, științe și citire. „În 2022, 83% dintre elevii din România au declarat că își fac prieteni cu ușurință la școală (media OCDE: 76%) și 50% au simțit că aparțin școlii (media OCDE: 75%). Între timp, 17% au raportat că se simt singuri la școală. Comparativ cu 2018, datele nu s-au schimbat semnificativ în România. Tot în 2022, 11% dintre elevii Români au spus că nu sunt mulțumiți de viața lor. În 2018, mai puțini studenți nu erau mulțumiți de viață (9%). În medie, în țările OCDE, proporția celor care nu sunt mulțumiți de viață a crescut de la 11% în 2015 la 16% în 2018 și 18% în 2022”, conform edupedu.ro.

De menționat este și statistica privind siguranța în școli. Aproximativ 24% dintre fete și 26% dintre băieți au declarat că au fost victime ale hărțuirii demai multe ori pe lună. O medie de aproximativ 1 din 4 respondenți, față de 1 din 5 în statele OCDE.

Testarea PISA 2022 a avut loc imediat după criza sanitară provocată de pandemia COVID-19, în primăvara anului trecut. Au participat 180 de școli din toată țara, în total fiind vorba de aproximativ 7.000 de elevi de peste 15 ani. În premieră, în țara noastră testarea elevilor a fost digitalizată.

(G.S.)

Articolul precedentVIDEO. Protestatarii de la DSP Neamţ cer majorări salariale până pe 15 decembrie
Articolul următorZiua Internațională a Voluntarilor: ISU Neamț sărbătorește echipa salvatorilor din pasiune
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.