Medicii care au promovat examenul de specialitate și au rămas să lucreze la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț au venit pentru o confirmare în fața Consiliului de Administrație. Membrii consiliului au discutat în ședința de luni, 29 ianuarie, tocmai situația foștilor rezidenți, care, la finele anului trecut, au promovat gradul profesional și au revenit pe posturile de la spital. Cei 7 medici care au ales să rămână la SJU Neamț au vrut să discute cu CA-ul, pentru a avea garanții că nu vor fi surprize și posturile lor sunt bugetate, chiar dacă între timp sunt plătiți tot ca rezidenți și, mai ales, dacă cei care nu sunt din Piatra Neamț sau județul Neamț vor primi o locuință de servici.

„Am ales să vin aici, deși nu sunt din Piatra Neamț, am anunțat încă din luna noiembrie conducerea spitalului că voi reveni aici și n-aș vrea să mă răzgândesc”, spunea o tânără doctoriță. „Am depus în scris intenția mea de a rămâne la spital, mai ales că sunt pietreancă, dar primim de sus niște bobârnace nu tocmai plăcute”, spunea altă doctoriță, referindu-se, printre altele, și la întârzierea transmiterii de la Ministerul Sănătății a documentelor ce le atestă gradul profesional. Iar, până peste două-trei luni, când din experiența anilor din urmă, ar urma să intre în posesia actelor, tinerii medici rămân încadrați tot ca rezidenți. Și asta e altă durere a lor, fiindcă veniturile sunt evident mai mici decât cele de medic specialist, dar rezolvarea nu vine de la autoritățile de aici.

sju neamt nou 1La finalul ședinței, Octavian Andrei Tărăntuș Bărbuleț, președintele CA-ului le-a dat asigurări că, cel puțin la nivel local, situația este ca și rezolvată, iar posturile lor sunt în schemă și vor fi supuse aprobării consilierilor județeni, pentru transformare. Dar, că, pe parte financiară, lucrurile rămân așa cum sunt până ce Ministerul Sănătății va emite documentele, pentru toți rezidenții, nu doar pentru cei de la Piatra Neamț, iar între timp poate vine și bugetul.

Cert este că, potrivit atribuțiilor, CA-ul n-a putut decât promite, prin vocea președintelui Bărbuleț că „deci, va fi bine”. Promisiuni susținute și de vocea altui președinte, cel al Colegiului Medicilor din Neamț, cu statut de invitat al CA-ului de la spital, dr. Josef Koszeghi îndemnându-i, din dubla sa calitate, pe proaspeții medici specialiști „să nu vă descurajați”. Acestea fiind discuțiile și urările adresate la prima întâlnire oficială dintre membrii Consiliul de Administrație și tinerii medici angajați ai SJU Neamț, cei din urmă s-au întors pe secții la fel de încruntați și cu siguranță gândindu-se foarte serios dacă să mai rămână sau nu la Piatra Neamț. Mai ales că, din datele oficiale, reiese că, în ultimii 7 ani (începând cu anul 2011), abia 17 medici și asistenți medicali au primit o locuință de servici – din fondul locativ la dispoziția Primăriei Piatra Neamț. Iar, la momentul octombrie 2017, în evidența SJU figurau 16 cereri pentru locuință ale medicilor rămase nesoluționate.

Nu în ultimul rând, să mai spunem că a fost jumătatea de oră cea mai importantă din prima zi de director medical interimar a dr. Daniela Burghelea, șefa secției de boli infecțioase, care a participat ca invitat la reuniunea CA-ului și în locul managerului interimar, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie fiind în concediu de odihnă. (C.I.)

Articolul precedentFOTO Buzunare pline de cannabis şi efedrină
Articolul următorFostul primar de Pipirig, eliberat din penitenciar
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Dacă vrei poți!
    Sunt zeci de apartamente nelocuite care nu-și găsesc ”stăpâni” pentru că cei care ar putea să le închirieze (proprietarii) se tem de”cine le intră în casă”.
    Dacă primăria ar intermedia închirierile, sunt sigură că s-ar găsi și apartamente pentru medici și proprietari bucuroși că nu-și țin casele goale.
    În blocul în care locuiesc eu, din 20 de apartamente pe scară, sunt libere mai bine de jumătate. De ani de zile! O vecină caută de ani buni un chiriaș serios. Așadar, cu mijlocirea primăriei, femeia n-ar mai ține casa goală, un medic și-ar găsi casă (presupun că ar putea primi bani de chirie de la stat căci există legi. Sau nu exista?) și ar fi fericiți și vecinii proprietăresei că nu mai trebuie să-i încălzească și ei pereții.
    Dar…
    Lasă, mai bine așteptăm blocuri noi, care…

Comentariile sunt închise.