pietricica turism

Medicii rezidenți din întreaga țară mai au de așteptat până să intre în posesia celor 150 de euro promiși de guvernanți, sub formă de bursă. Deși, potrivit promisiunilor guvernanților, banii ar fi trebuit să le intre în cont încă de luna trecută, acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă sunt unele promisiuni, venite de la nivel central, potrivit cărora banii ar urma să fie virați până la finele acestei luni, situația nu este deloc certă. Asta din cauză că reprezentanții Ministerului Sănătății trebuie să stabilească în mod exact cine primește bursă și cine nu, în condițiile în care de acești bani vor beneficia doar acei medici al căror venit lunar brut este mai mic de 3 000 de lei.

Mai mult decât atât, odată luată această decizie, va mai trece încă un timp, pentru că măsura va trebui publicată în Monitorul Oficial al României, sub formă de Hotărâre de Guvern, urmând ca abia după aceea să își producă efectele. Oricum, cel puțin în momentul de față, Ministerul Sănătății ar avea resurse pentru a acoperi plata burselor doar pentru acei rezidenți care lucrează în spitalele aflate în subordinea MS.

În Spitalul Județean Neamț sunt angajați, în momentul de față, 34 de medici rezidenți, dar cu mult mai mare este numărul celor care-și fac rezidențiatul în centrele universitare mari din țară. La Spitalul „Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț sunt 10 rezidenți, iar la Roman 18, dintre care unul a venit în cursul acestui an. De asemenea, 7 medici rezidenți lucrează la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, doi la Serviciul Județean de Ambulanță și unul la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman.

Salariul unui medic rezident  din România pornește de la 970 de lei și ajunge la 1407 lei, lucru care face ca rezidenții români să ocupe penultima poziție a clasamentului salariilor din Europa, surclasându-i doar pe colegii bulgari. La polul opus se situează, potrivit unei statistici europene, rezidenții din Germania, care încasează lună de lună 4.000 de euro, depășiți de cei din Franța și Italia, plătiți, lunar, cu 4.500 de euro.

Cel mai bine plătiți sunt medicii rezidenți danezi, care au un salariu lunar brut ce depășește 8.000 de euro. Situația nu este mai roz nici dacă ne referim la retribuția pe care o încasează medicii specialiști. Și din acest punct de vedere, ne situăm tot la coada clasamentului. Chiar dacă există cazuri în care, în România, salariile unora dintre ei pot ajunge chiar la 9 000 de lei, media nu depăşeşte 3 000 de lei. (A. SÎRBU)