1Toate facultățile își deschid curând porțile pentru admitere, iar absolvenții de liceu sunt nerăbdători să-și înainteze dosarele, pentru ca mai apoi să îi cuprindă nerăbdarea de a-și începe studenția. Nu este surprinzător că există această curiozitate, combinată cu mult entuziasm – perioada de studiu de după liceu este deosebită și, ca orice altă etapă a vieții, vine la pachet cu multe surprize. Cel mai bine este ca studenții să le descopere pe propria piele, dar există și aspecte de care ar putea să țină cont pentru a se apropia cât de mult posibil de o experiență de nota 10. Acestea pot lua forma unor sfaturi de la absolvenți sau se pot regăsi în ghiduri simplu structurate, precum acesta.

Frecventarea acelorași cursuri și studiul acelorași materii, împreună cu o clasă întreagă de 30 sau chiar și mai multe persoane, îi pot face pe studenți fie prea competitivi, fie îi împinge spre plafonare. De aceea, ca student, este bine să te ții de hobby-urile pe care le ai, concomitent cu programul de învățare. Și dacă nu ai nici măcar unul, nu este greu să găsești ceva care să ți se potrivească. Ceva care te pasionează te va ajuta să păstrezi un sentiment de individualitate și să creezi un fel de evadare spre diversitate în acele momente în care faci o pauză de la studiu. Anumite activități te învață lecții pe care le poți aplica în continuare în viața de student, chiar dacă la început s-ar putea să nu realizezi că unele dintre abilitățile tale derivă din acest presupus „timp liber”. Privind totul din alt sens, a avea un hobby comun cu alți colegi te poate ajuta să legi prietenii, mai ales când ești boboc. Dacă ești deja gamer, de exemplu, știi cât de ușor este să te conectezi chiar și cu persoane necunoscute, jucând rundă după rundă și cooperând într-un mediu online dinamic. Dacă reușești să îți faci prieteni care împărtășesc același interes pentru o activitate, vei avea pe cineva căruia să îi ceri sfaturi atunci când nu știi să discerni un mister. Da, chiar și hobby-urile pot avea reguli, scrise și nescrise. Când cumperi un joc video, acesta vine cu o mulțime de instrucțiuni care pot fi luate drept reguli; atunci când alegi să joci online, ar trebui să existe o secțiune dedicată pe site, unde totul este explicat clar, cum ar fi în poker, care are mai mult de o versiune. În cazul în care obișnuiai să joci ceva față în față, iar acum te-ai hotărât să-l încerci de pe laptop sau smartphone, cum ar putea fi cazul șahului sau al tablelor, s-ar putea să-ți amintești câteva trucuri.

Studenția este despre interacțiunea cu persoanele din jur: de la cursuri, seminare, din cămin sau de la petreceri. De cele mai multe ori, nu poți alege sau controla pe cine întâlnești, dar există un aspect de care e bine să ții cont: nu încălca niciodată harta invizibilă a locurilor. Din prima zi, fiecare student sau grupușor are o anumită bancă sau un colț în care se așează. Dacă vrei să mergi împotriva curentului, vei perturba ecosistemul; și nu vei câștiga persoane de partea ta în acest proces. De asemenea, alege-ți locul cu înțelepciune. De obicei, cel pe care te așezi în prima zi va fi al tău pentru restul anului. Deci, mai bine te gândești de zece ori înainte de a alege unul. Până la urmă, nimeni nu vrea să rămână blocat în prima bancă pentru tot anul sau tot semestrul.

Temele de pe perioada facultății pot fi atât individuale, cât și de grup. Și poate fi vorba despre proiecte mari, pentru care se alocă două sau mai multe săptămâni, ori despre teme mai mici, atât de mici încât poate… profesorul le dă uitării. Regula e ca niciodată să nu le amintești profesorilor despre trimiterea temelor. Dacă o cer, e în regulă. Dar dacă uită, nu ai voie să le reamintești. Jucând pe-a animalul de companie al profesorului, nu vei fi văzut deloc bine de către colegi.

Din asta poți învăța și cum să fii un bun team player. Prinzi experiență și știi cum să reacționezi în alte circumstanțe. Chiar dacă nu îți plac unele dintre activitățile de grup, nu îți abandona colegii, în cazul în care acestea sunt planificate pentru întreaga clasă. Poate că nu îți dai seama acum, dar ele pot avea efecte care își vor spune cuvântul pe termen lung.

Regulile nescrise pot fi dezvoltate până acolo încât să alcătuiască o listă invizibilă lungă, numai bună de lipit pe peretele din camera de cămin. Se spune că atunci când ceva e scris pe hârtie, poate fi asimilat mai rapid, dar facultatea vine la pachet cu destulă hârțogăraie. Un student poate păstra esențialul și în format nescris.

2

Articolul precedentFoștii șefi de la Ambulanța Neamț – doar medicul Dan Morenciu mai stă o lună în arest preventiv, pentru corupție
Articolul următor„Şofer” oprit cu focuri de armă ca într-un film de acţiune
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.