om la laptopPandemia generată de virusul SARS–CoV-2 a condus la adoptarea unor măsuri speciale pentru evitarea răspândirii în societate, iar principala metodă, aflată la îndemâna fiecăruia dintre noi, este aceea de a rămâne în casă.

În această împrejurare, internetul își accentuează influența pe care o exercită asupra vieților noastre. De la interacțiune socială și divertisment la informare și cumpărături, lumea virtuală tinde să ne acapareze.

Nu trebuie să uităm, însă, că pe acest fond, se poate dezvolta și criminalitatea informatică. Interesul extrem de mare generat de tematica coronavirus în rândul consumatorului de internet vine la pachet cu o serie de vulnerabilități în domeniu pe care infractorii cibernetici încearcă să le valorifice. Știri false, fraude la cumpărături, atacuri de tip phishing care exploatează preocuparea utilizatorilor față de acest subiect sunt cele mai frecvente amenințări prezente în mediul online în aceste zile.

Subiectul COVID-19 a adus în căsuțele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice  – ”oferte” de materiale de protecție, ”campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, ”mesaje cu recomandări exclusive” de la organizații de notorietate etc.

Ce au acestea în comun, pe lângă subiectul atât de actual în conștiința publică? Toate sunt încercări de phishing prin care autorii încearcă să obțină date sensibile (informații personale, despre carduri etc.), în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware.

Care sunt semnele care ne pot ajuta să ne ferim?

Dacă vorbim de phishing…în primul rând, sunt mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute, care conțin atașamente sau link-uri, pe care trebuie să le accesăm, ca să ”prindem oferta”…ori să aflăm ”informații exclusive”… Se pare că în ultimele săptămâni, pe fondul crizei, a crescut numărul de înregistrări de domenii web care au în denumire termenii coronavirus/covid. Multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizații – NATO, ONU, Organizația Mondială a Sănătății etc.

Cum procedăm?

  • Răbdarea și vigilența sunt vitale atunci când activăm în mediul online! Nu vă lăsați niciodată presați să accesați un link. Cel mai important, nu acționați la sfaturi pe care nu le-ați solicitat și pe care nu le așteptați! Dacă se întâmplă să căutați cu adevărat sfaturi despre Coronavirus, accesați site-urile oficiale.
  • Nu dați mereu crezare afișării inițiale a numelui expeditorului! Această înșelătorie spune că provine de la „Organizația Mondială a Sănătății”, dar atacatorii pot pune orice nume în câmpul corespondent expeditorului (from)
  • Aveți grijă la erorile ortografice și gramaticale! Fiți răbdători atunci când examinați mesajele primite din online, pentru a identifica eventuale semne de potențială fraudă.
  • Nu introduceți niciodată date pe care un site web nu ar trebui să le ceară! Nu există niciun motiv pentru o pagină web de conștientizare a sănătății să vă solicite adresa de e-mail, cu atât mai puțin parola.
  • Dacă vă dați seama că tocmai ați dezvăluit parola impostorilor, schimbați-o cât mai repede! Infractorii care produc site-uri de phishing încearcă de obicei parolele furate imediat (acest proces poate fi adesea făcut automat), astfel încât, cu cât veți reacționa mai rapid, cu atât este mai probabil să remediați problema.
  • Nu folosiți niciodată aceeași parolă pe mai multe site-uri! Odată ce atacatorii vor avea o parolă, ei vor încerca, de obicei, pe fiecare site web, unde s-ar putea să aveți un cont, pentru a vedea dacă pot avea noroc.
  • Activați autentificarea cu doi factori, acolo unde este posibil! Aceste coduri de șase cifre pe care le primiți pe telefon sau le generați printr-o aplicație sunt un inconvenient minor, dar sunt de obicei o barieră imensă pentru infractori, pentru că doar cunoașterea parolei tale nu este suficientă.
  • Răspândiți informația către colegi, prieteni, familie pentru a crește nivelul de cunoaștere din zona de securitate online și de conștientizare.

 

Articolul precedent15 aprilie: Oficial – 40 noi cazuri confirmate în Neamț, 30 noi cazuri pozitive în Suceava
Articolul următorPlatformă de monitorizare a infectării cu noul coronavirus a salariaţilor din Sănătate