Federația “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) anunță că a lansat platforma de monitorizare a infectării cu SARS-CoV-2 a salariaților din sănătate. Aceasta a fost creată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială “Solidaritatea” (CCDSS).

“Platforma prezintă numărul total de salariați infectați, mergând până la nivel de unitate, și metodologia de culegere a acestor informații (pentru a permite corecția eventualelor erori), facilitând atât perspectivele de ansamblul, cât și privirile de detaliu asupra situației acestei categorii de salariați aflată în lupta împotriva COVID-19. Conform datelor culese până la sfârșitul zilei de 14.04.2020 erau confirmați ca fiind infectați 1.368 de salariați din sănătate, ei reprezentând 19,89% din totalul cetățenilor confirmați pozitivi SARS-CoV-2”, se precizează într-un comunicat de presă al FSSR.

Platforma poate fi accesată AICI. FSSR a realizat şi o evaluare a riscului de infectare SARS-CoV-2 a salariaților din sănătate, bazată pe indicatorii elaborați de Organizația Mondială a Sănătății. Chestionarul elaborat de FSSR a beneficiat de 4.770 de răspunsuri. Principalele concluzii ale acestei evaluări sunt următoarele: “insuficiența echipamentelor individuale de protecție”, “instructajul privind protecția muncii pentru cazul tratării pacienților suspicionați/infectați SARS-CoV-2 înregistrează în continuare cote mult prea reduse”, “instruirea salariaților în privința utilizării echipamentului individual de protecție este situată în continuare la un nivel nesatisfăcător”. Alte detalii AICI. (M. CONSTANTINESCU)