0:00

Un nou ordin al ministrului Sănătății reglementează externarea pacienților pozitivi și fără simptome. Ordinul 622 a fost publicat în Monitorul Oficial de astăzi, 15 aprilie și stabilește că prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în spații special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât și instituirea măsurii de izolare la domiciliu. Plasarea în carantină la domiciliu se face:

„numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere, prevăzută în anexa nr. 3, următoarelor categorii de persoane:

  1. a) persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie);
  2. b) persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19);
  3. c) membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu”.

Noua decizie rezolvă aglomerația din spitale, mai ales cu pacienții fără simptome și în condițiile în care, cel puțin la Neamț, rezultatele ulterioare vin greu, după  câteva zile de așteptare. Noul ordin mai prevede că toate cele trei categorii de persoane care intră în carantină acasă trebuie să țină legătura cu medicul de familie, prin mijloace la distanță.

Autoritățile administrației publice locale stabilesc spațiile de carantină instituționalizată, încheie contractele de închiriere ale acestora, asigură eliminarea deșeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate și asigură hrana acestora. Direcția de sănătate publică evaluează și avizează spațiile de carantină și asigură decontarea cheltuielilor aferente, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 201/2020.

În ordinul 622 se mai stabilește că în scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București nominalizează unitățile sanitare responsabile de acordarea asistenței medicale de pe raza județului, respectiv a municipiului București.

(C.I.)

Articolul precedentPlatformă de monitorizare a infectării cu noul coronavirus a salariaţilor din Sănătate
Articolul următorUltima oră: Recomandări oficiale – Deplasarea la cumpărături și petrecerea sărbătorilor de Paști