Având în vedere faptul că meteorologii anunță caniculă și disconfort termic, ISU Neamț vine cu recomandări utile pentru perioadele de arșiță. Este important să nu ne expunem prelungit la soare în intervalul orar 11:00-18:00. Cei care totuși trebuie să iasă din casă trebuie să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Unde există aer condiţionat, aparatele trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
„Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii“, conform ISU Neamț.
Este important să evităm băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Activitățile în exterior ce necesită un consum mare de energie, sport, grădinărit, trebuie evitate.
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Cei care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Creșterea temperaturii în locuință poate fi limitată prin închiderea ferestrelor expuse la soare pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Atenție la locurile de scăldat unde vreți să vă răcoriți. Sunt de preferat ștrandurile sau bazinele special amenjate unde există personal ce poate interveni în cazul apariției oricărei probleme. Pe 16 iulie trei persoane și-au pierdut viața prin înec (amănunte aici, aici și aici). (G.S.)