0:00

Rahitismul reintră în atenția pediatrilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O afecțiune cândva uitată de medicii pediatri începe să redevină de actualitate. Este vorba despre rahitism, o boală care se instalează în rândul celor mici, din cauza deficitului de vitamina D.

„A fost o perioadă, imediat după 1989, când, vreme de 5-6 ani, nu s-a mai auzit de această boală. Pe atunci, tratamentul se făcea pe cale injectabilă, administrarea era corectă, iar controlul bolii era extrem de eficient. Chiar și în urmă cu câțiva ani, cazurile de rahitism erau izolate”, ne-a declarat dr. Georgeta Toader, medic primar pediatru în Ambulatoriul Integrat de Specialitate al Spitalului Județean Neamț – fosta Policlinică.

Trecerea de la tratamentul injectabil la cel pe bază de picături a făcut ca numărul cazurilor de rahitism să crească din ce în ce mai mult în ultimii ani, tendință care se păstrează și astăzi. Vina – spune dr. Toader – este numai și numai a părinților.

„Aceștia uită să-i administreze copilului doza de vitamina D necesară, iar de aici apar problemele. Sunt cazuri de rahitism la sugari, dar și la copilași de 1-2 ani. Nu pot nega faptul că unii părinți sunt foarte corecți și au grijă de micuții lor, dar sunt foarte multe situații în care neglijența părinților, în special a celor foarte tineri, duce la instalarea acestei afecțiuni. Spre deosebire de tratamentul injectabil, schema pe bază de picături nu este foarte precisă, ea depinzând în mod direct de conștiinciozitatea fiecărui părinte în parte”, punctează pediatrul.

Pe de altă parte, medicul opinează că medicii de familie ar trebui să fie cei care să-i „educe” pe părinți, pentru ca aceștia să știe cum să aibă grijă de copilul pe care l-au adus pe lume.

„Cred că ar trebui să se meargă, în primul rând, pe educarea părinților, de care ar trebui să se ocupe medicii de familie. E drept, și ei sunt suprasolicitați de gravide, bătrâni și rețetele compensate, și nu prea mai au timp să facă și altele. Părinții ar trebui să vrea să se informeze, din moment ce au adus pe lume un copil”, încheie dr. Toader. (A. SÎRBU)

Articolul precedentCOMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ / RAPORTUL DE EVALUARE 2013
Articolul următorRomanul are buget