0:00

Romanul are buget, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri dimineață, 17 consilieri locali romașcani, din totalul de 21, au venit la muncă, pentru a aproba bugetul pe anul în curs. Proiectul de buget a fost retras marți de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, pentru că nu era aprobat bugetul de la județ. Cum joi aleșii județeni s-au pus de acord pe ce sume vor aloca Romanului, aleșii locali au aprobat şi ei proiectul. La fel ca la ultimele ședințe, intervențiile au fost minime. Consilierul PNL Vasile Mocanu a solicitat totuși să se aibă în vedere câteva modernizări la Seminarul Ortodox, din al cărui Consiliu de Administrație face parte. Consilierul a lipsit la ședința ținută săptămâna trecută pe tema bugetului cu reprezentanții Primăriei, dar aceștia nu s-au supărat și i-au răspuns alesului.

“Școlile sunt în atenția noastră. Așa cum am obținut finanțare pentru CNRV și Școala 5, avem proiecte pentru mai multe școli. Din ce știm, cât de curând se va lansa ghidul de finanțare pentru unitățile de învățământ, iar noi deja lucrăm la reînnoirea studiilor de fezabilitate. La Seminar este nevoie inclusiv de lucrări de consolidare și sperăm să obținem finanțare”, a declarat Dan Ioniță, director tehnic al Primăriei Roman.

După explicații, consilierii au votat în unanimitate bugetul, mai exact cheltuirea a aproape 79.467.000 de lei pentru funcționare și 17.618.000 de lei pentru dezvoltarea municipiului.

PSD nu încurajează sprijinul social

Ședința nu s-a încheiat înainte ca alesul local Petru Gândulescu (PSD), președinte de ședință, să susțină un monolog despre faptul că se alocă anual prea mulți bani pentru categoriile defavorizate. Deși doctrina politică a partidului din care face parte susține tocmai proiecte de ajutorare, consilierul local nu este de aceeași părere. Asta în condițiile în care, la cererea PSD, anul acesta pensionarii și persoanele cu handicap cu venituri reduse vor primi tichete sociale de 40 de lei la fiecare trei luni și nu de două ori pe an cum s-a întâmplat anul trecut, ceea ce înseamnă o cheltuială de circa 6 miliarde de lei vechi anual.

“Vreau să fac o observație absolut personală. În cadrul discuțiilor avute cu conducerea Primăriei, am văzut că există deschidere. Totuși, am remarcat o încărcare bugetară pe ceea ce înseamnă componenta socială, de aproape 67 miliarde de lei vechi anual. Suma este cuvenită, dar să nu pierdem din vedere să facem proiecte și pentru cei care muncesc. Sunt indivizi care își iau ajutoarele sociale cu taxi-ul. Unii merită ajutați, alții se fac că muncesc pentru ajutorul primit de la stat. Rog colegii să venim cu proiecte și pentru cei care muncesc și pentru cei care sunt cu adevărat nevoiași. Să facem un bilanț la final de an să arătăm că am făcut atâtea proiecte”, a declarat consilierul PSD. Consilierul Petru Gândulescu a propus anul trecut ca familiile ale căror copii au rezultate educaționale și sportive deosebite să fie scutiți de plata taxelor locale, proiectul nefiind încă supus dezbaterii în Consiliul Local.

Claudia MATEI

Articolul precedentRahitismul reintră în atenția pediatrilor
Articolul următorAmbulanța lucrează la capacitate maximă