0:00

Protest al chiriaşilor la Primăria Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  „Cei de la Locativ Serv vorbesc urât și ne iau peste picior. Nu avem bani, trăim dintr-un singur salariu”, a spus un protestatar
  • Aurelia Simionică: „Penalitățile sunt o metodă de constrângere, în ideea de recuperare a debitelor”
  • Gheorghe Căescu: „Cât privește cei 10 lei pentru pixuri și hârtie… este o enormitate ce au spus acei oameni”

Adoptarea hotărârii Consiliului Local Piatra Neamț conform căreia chiriașii locuințelor sociale și ANL-urilor vor trebui să scoată aproape dublu din buzunar pentru a putea beneficia în continuare de un adăpost deasupra capului a agitat spiritele. Un grup de chiriași locuitori ai vilelor din cartierele Văleni și Speranța au luat cu asalt Primăria Piatra Neamț, pentru a protesta împotriva majorării chiriilor. Oamenii spun, că, în astfel de condiții, riscă să se trezească cu contractele reziliate pentru că nu își permit să plătească chirii mai mari. Între timp, Locativ Serv, cu acordul primăriei încearcă să recupereze debitele pentru chirii și utilități, deși există riscul ca sumele cheltuite pentru acțiunile în instanță să nu poată fi recuperate niciodată.

„Ni se iau 10 lei în plus pentru pixuri și hârtie”

”Apa este de proastă calitate deși plătim 8 lei metrul cub. De ce nu ne lasă Locativ Serv să încheiem contracte direct cu Apa Serv. Suntem furați prin contractul încheiat între Locativ Serv și Apa Serv”, s-a plâns unul dintre protestatari.

”Ni se pun penalități, iar noi, cei care suntem cu chiriile și întreținerea la zi, nu știm pentru ce dăm acești bani. În fiecare lună ni se iau 10 lei în plus. Am întrebat la Locativ Serv pentru ce și ne-au răspuns că se cumpără pixuri și hârtie”, a spus un reprezentant al chiriașilor din Văleni 1.

”Și în Speranța este la fel. Cei de la Locativ Serv vorbesc urât și ne iau peste picior. Nu avem bani, trăim dintr-un singur salariu. Încă nu știm cu cât se vor mări aceste chirii”, a spus un alt protestatar.

Verificări la Locativ Serv

Viceprimarul Aurelia Simionică a venit să asculte păsul chiriașilor și le-a promis acestora, că dacă vor face sesizări scrise, vor avea loc verificări la Locativ Serv.

”Majorarea substanțială a chiriilor se va face la chiriașii ANL care au depășit vârsta de 35 de ani și le-a expirat contactul pe 5 ani. Pentru restul chiriilor, pe social, există o formulă de calcul, și totul este făcut conform legii. Tarifele nu se negociază, sunt stabilite de lege. Penalitățile sunt o metodă de constrângere, în ideea de recuperare a debitelor. Tot ceea ce s-a stabilit prin hotărârea Consiliului Local are la bază o hotărâre de Guvern”, le-a spus protestatarilor Aurelia Simionică.

Viceprimarul mai spune că în calculul noilor chirii nu s-a luat și taxa pe clădire tocmai pentru a nu mai încărca cuantumul chiriilor deși potrivit conform dispoziției Curții de Conturi Locativ Serv ar trebui să achite 10 miliarde de lei în contul acestei taxe.

”Din contra noi am încercat să rezolvăm această problemă și să nu majorăm și mai mult aceste chirii. Tocmai de aceea am reziliat contractul de gestiune pe care îl avea Locativ Serv pentru fondul locativ al primăriei și am încheiat cu ei contract pentru prestări servicii. Ideea era că dacă păstram contractul de gestiune taxa pe clădire se reflecta tot în chirie”, a explicat Aurelia Simionică.

800 de dosare ale debitorilor

Pe de altă parte, oamenii au de ce să fie supărați. Cartierele în care locuiesc nu sunt tocmai de lux, vara nu au apă din cauza debitelor și trăiesc înconjurați de câini vagabonzi. Mai mult, penalitățile prevăzute la debitele pentru chirii și întreținere și ideea cu cei ”10 lei pentru pixuri și hârtie” pot fi luate în discuție în ideea în care Locativ Servul are pe rolul instanței aproape 800 de dosare în care cere recuperarea debitelor, rezilierea contractului și evacuarea chiriașilor rău-platnici, iar un dosar costă apropae 2.000 de lei. Chiar și așa însă conducerea Locativ Serv spune că recuperarea debitelor este primordială chiar dacă odată cu acționarea în instanță pentru a recupera aceste debite se cheltuie zeci poate chiar sute de milioane de lei, bani pe care riscă să nu-i recupereze niciodată.

„10 lei pentru pixuri și hârtie? Este o enormitate”

”Conform hotărârii Consiliului Local chiriile se majorează. Acest lucru înseamnă că pentru locuințele sociale chiria va crește în raport cu rata inflației pe ultimii 3 ani, cu 5,79%, cu 3,33% și 3,98%, iar valorile sunt valabile și pentru chiriașii ANL care nu au împlinit vârsta de 35 de ani și sunt încă sub incidența contractului semnat pe o perioadă de 5 ani. Pentru chiriașii ANL care au împlinit 35 de ani, și cărora le-a expirat acel contract încheiat pe o perioadă de 5 ani, chiria se va majora conform legii 152/1998, cu un procent de 50%. Cât privește cei 10 lei pentru pixuri și hârtie… este o enormitate ce au spus acei oameni. Locativ Serv nu a cumpărat niciodată pixuri, afirmația nu are nicio susținere. Penalitățile despre care se vorbește, conform contractului dintre chiriaș și Locativ Serv, se calculează o penalitate de 0,2% pe zi, pentru orice zi de întârziere la 20 de zile de la data afișării. Avem în instanță 800 de dosare pentru recuperearea debitelor, rezilierea contractelor și evacuare. Debitele sunt imense. Numai în Speranța, fără F-uri, sunt datorii de 15 miliarde de lei. Suntem obligați să recuperăm aceste debite cu toate că riscăm să rămânem cu banii cheltuiți pentru o parte din dosare pentru că unii dintre debitori nu pot fi executați, nu au bunuri și sunt declarați insolvenți. Noi mergem însă până la capăt cu aceste dosare, cu toate că se cheltuie foarte mulți bani pentru un astfel de dosar, aproximativ 2.000 de lei. Cât privește evacuările, primele vor avea loc la sfârșitul acestei luni, avem 16 sentințe definitive de evacuare”, a precizat Gheorghe Căescu, director Locativ Serv Piatra Neamț.

Irina CĂLIN

Întrebări

1. Cine plătește taxele de timbru pentru sutele de dosare de evacuare?

2. Ce se întâmplă cu cheltuielile de judecată și cele pentru acțiunile în instanță dacă debitorul vine și achită chiria și întreținerea la zi?

Cine plătește tonele de hârtie folosite pentru întocmirea dosarelor care se trimit la instanță?

Articolul precedentCătălin Stupcanu: „Un popor de arbori îşi trimite iarăşi frunzele în lumină”
Articolul următorStrângere de semnături împotriva “pompierilor” piromani