• incendii 02 fraţii Cojocaru au fost eliberaţi din arest, dar sătenii nu-i vor acasă
  •  “Nici măcar nu şi-au cerut iertare”, a spus primarul Sorin Ouatu

După o lună şi câteva zile de stat la arest, fraţii George Paul şi Petrică Marius Cojocaru din Ştefan cel Mare au fost eliberaţi şi s-au întors acasă, marcând evenimentul printr-un chef de pomină. Sătenii cărora le-au pus foc în gospodării sunt, însă, foarte revoltaţi, nu-i mai vor în mijlocul lor, şi au iniţiat o campanie de strângere de semnături, sperând că astfel îi vor trimite înapoi după gratii.

Fraţii gemeni Cojocaru, în vârstă de 23 de ani, sunt printre cei mai săraci oameni din sat şi, de milă, primarul a decis să-I includă în grupa de patru voluntari, care să intervină la stins incendiile. Atât de mult le-a plăcut ideea, dar şi maşina de pompierii adusă din Irlanda încât au început să dea foc stogurilor de prin curţile oamenilor, ca să aibă de lucru. După 4 incendii, la care ajungeau mereu primii, poliţiştii i-au luat în vizor, au făcut o anchetă şi au stabilit că ei sunt piromanii. Pagubele sunt în valoare de aproape 100 de milioane de lei, dar oamenii care au fost victimele piromanilor şi-au luat gândul că ar putea primi vreun ban de la ei.

În schimb sunt neliniştiţi, pentru că le e teamă să nu se trezească cu locuinţele în flăcări, ca “pedeapsă” pentru faptul că sunt parte în dosar. Unul dintre păgubiţi este iniţiatorul acţiunii strângerii de semnături, însă demersul nu va avea nici un fel de efect asupra deciziei judecătorului care i-a lăsat în libertate pe fraţii piromani. În schimb, dacă memoriul va fi depus la dosarul de fond, ar putea fi luat în seamă de magistratul care-i judecă pe cei doi pentru distrugere, după cum a precizat Mircea Amza, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Piatra Neamţ. Ca o ironie, dosarul respectiv poartă numărul malefic 666.

Până se va termina procesul, gemenii Cojocaru sunt cât se poate de liberi şi se plimbă ţanţoşi pe uliţele satului. “Nici măcar nu şi-au cerut iertare, că suntem în post”, a declarat Sorin Ouatu, primarul de Ştefan cel Mare.

“Ştiu că oamenii sunt revoltaţi, au chemat ieri televiziunea şi vor să strângă semnături. Vă daţi seama! Ce putem face noi? Îi chemăm la primărie să le luăm nişte declaraţii, nişte angajamente că nu mai ies noaptea prin sat. Ne depăşeşte situaţia, vă daţi seama. O să vorbim şi cu domnul comisar de la secţie, pentru că ei sunt eliberaţi sub control judiciar şi ar trebui să fie ţinuţi cumva mai din scurt. Eu mă aşteptam să fie mai smeriţi, să le fie ruşine pentru ce-au făcut. Dar ei se plimbă prin localitate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Vă daţi seama? Oricum la primărie, ca voluntari, nu-i mai iau niciodată. Însă ceva trebuie făcut, că ei mai au şi nişte furturi la activ şi nu se simte nimeni în siguranţă ştiindu-I liberi, vă daţi seama!”.

Cristina MIRCEA