0:00

Comisia pentru Protecția Copilului Neamț va prezenta, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean, din 25 februarie, raportul de activitate pentru anul trecut. Printre aspectele ce vor fi prezentate se numără și cazurile de minori care au comis infracțiuni penale în 2015, dar care nu răspund penal.

Propunere pentru consilierii județeni: înființarea unui centru pentru minorii infractori, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnul trecut, au fost instituite nouă hotărâri privind supravegherea specializată: șapte minori în familie și doi într-un centru specializat din Brașov.

„Deși numărul de minori delincvenți a scăzut față de anul anterior, Comisia apreciază că este necesar și oportun ca în subordinea Consiliului Județean Neamț să se înființeze un centru specializat pentru minorul care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal, acest lucru fiind în interesul superior al copilului cu astfel de probleme, în vederea reabilitării și recuperării acestora, cât și pentru asigurarea condițiilor optime de siguranță a cetățeanului, a ordinii publice și statului de drept”, a precizat Daniela Soroceanu, președinta Comisiei pentru Protecția Copilului Neamț, în raportul de activitate.

Dat fiind faptul că nemțenii s-au aflat nu de puține ori pe prima pagină a presei centrale din cauza minorilor infractori, necesitatea unui astfel de centru nu mai trebuie justificată în prea multe cuvinte.

  • Salvarea nemțenilor, la Brașov sau Suceava

Pentru că am vrut să aflăm dacă s-a identificat deja un spațiu unde să fie amenajat respectivul centru, am discutat cu secretarul județului Neamț, Daniela Soroceanu. „Este pentru prima dată când facem această propunere. Am atras atenția de-a lungul timpului că există anumite situații complicate, că noi am apelat de-a lungul timpului la colegii de la Ghimbav Brașov și de la Suceava pentru internarea copiilor din cele două clanuri cunoscute pe plan local. Au fost copii acolo, dar, de data aceasta, am considerat că este oportun să o scriem negru pe alb pentru a lua decizia cei în a căror competență intră rezolvarea acestei probleme – plenul Consiliului Județean și Consiliul Județean în integralitatea lui”, a declarat Daniela Soroceanu.

  • În mediul rural, funcții „2 în 1”: registrator agricol și asistent social

Deși cea de-a doua propunere a Comisiei pentru Protecția Copilului a mai fost adusă în atenția consilierilor județeni din Neamț, se pare că, până acum, nu au fost luate măsurile necesare pentru remedierea problemelor din comunitățile locale. „Mai avem încă o propunere – responsabilizarea primarilor cu privire la obligațiile pe care le au față de copii și față de persoanele cu dizabilități. Acest lucru l-am spus în toate rapoartele de până acum, dar nu s-a luat nicio măsură. Acum, ni s-a părut important să precizăm că am trimis inclusiv adrese la Consiliul Județean și la unitățile administrativ teritoriale pentru a afla dacă știu câți copii există în localitate și cu ce probleme se confruntă. Sunt multe primării care nu ne-au răspuns”, a adăugat Daniela Soroceanu.

Răspunsurile s-ar putea să se mai lase așteptate dacă luăm în calcul situația deloc îmbucurătoare prezentată de președintele Comisiei pentru Protecția Copilului: „Din păcate, sunt cazuri în care nu există asistent social la primărie, iar sarcinile respective revin registratorului agricol, de exemplu. Sunt, totuși, probleme cu care se confruntă copiii, mai ales, care pot fi rezolvate doar de specialiști cu studii în domeniu”.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentDrumurile județene și Apa Serv, nemulțumirile nemțenilor în 2015
Articolul următorTârgu Neamț: Despăgubiri de la spital pentru o mamă căreia i s-a înlocuit copilul
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.