Tichileşti

„Două mâini trăgeau cu toată forţa de geanta pe care o purtam cu cureaua pusă oblic peste piept (în bandulieră, cică purtată aşa descurajează hoţii, ei aşi! n-ai să vezi!). Am reuşit să văd silueta unui copil îmbrăcat cu un hanorac violet. Nu părea să fie singur. Mi-a trecut prin cap că e o glumă proastă şi m-am răstit la el. A doua smucitură m-a trântit pe trotuar şi, luată pe nepregătite, am «atins» binişor trotuarul cu capul. Am realizat că sunt atacată de-a dreptul. Ţineam cu toată puterea de baierele genţii şi urlam din toţi rărunchii să fiu lăsată în pace. Nimic. Încă două smucituri extrem de violente, geanta a cedat şi, după o vânzoleală scurtă, atacatorii au dispărut. Aveam doar cureaua genţii într-o mână şi telefonul în cealaltă”.

Aşa a descris o femeie din Piatra-Neamţ momentul în care a fost jefuită, în plină stradă de trei minori – doi din vestitul neam Neda şi unul Sahulea. Se întâmpla în seara de 22 octombrie, la ora 19. Trei zile mai târziu, aceiaşi tâlhari au atacat un bătrân de 80 de ani, ca să-i ia bicicleta. Omul a încercat să se apere, dar a fost trântit la pământ şi unul dintre atacatori n-a avut nicio ezitare în a-l lovi cu o piatră în cap. Poliţiştii au dovezi că aceiaşi Vasile Eduard Neda (12 ani), Florin Damar Neda (10 ani) și Daniel Cosmin Sahulea (12 ani) au tâlhărit o altă femeie la sfârșitul lunii septembrie, au furat o borsetă cu 300 de lei și un telefon mobil dintr-un autoturism, iar în noaptea de 24 spre 25 septembrie au furat echipamentul audio de pe terasa Clubului Tonique.

“Ce fel de lege este asta?”

„Am intrat în modestul birou de la «Violenţe», de data asta cu bucurie. Pe masă erau înşirate toate actele şi geanta cu baierele rupte. Îmi venea să chiui de fericire”, continuă relatarea femeia tâlhărită.

„Domnul S. mi-a povestit cum au prins făptaşul, unde şi cum au găsit actele. Mi-am făcut cunoştinţă cu criminalista care a scotocit prin groapa unde au fost aruncate actele şi geanta, o zvârlugă tânără şi frumoasă care şi-a sfâşiat geaca şi pantalonii adunând probele lăsate în urmă de tâlhar şi căreia îi mulţumesc încă o dată din tot sufletul pentru dăruirea cu care îşi face meseria. O întreagă echipă pusă pe drumuri, pusă în zdruncin continuu pentru că o mână de sceleraţi atacă şi terorizează oamenii în stradă.

Domnul S. mi-a arătat chipul făptaşului şi m-a mirat foarte tare să aflu că nu-i altul decât unul din nenorociţii lui Neda, 12 ani, un fliştoc, nici până la umărul meu de înalt, despre care citisem deja mai multe articole prin ziarele locale. Cu mare părere de rău în glas, dl. S. mi-a spus că nu are ce să-i facă. Am rămas fără grai… «Cum adică? L-aţi prins! Trimiteţi-l la judecată şi de acolo la închisoare».

«Nu se poate. Nu ne lasă legea. Noul Cod penal este foarte blând cu minorii sub 14 ani. Nu pot fi condamnaţi penal, nu pot fi închişi, etc.»

«Adică dvs munciţi, vă zbateţi, îi urmăriţi, îi prindeţi şi legea le dă drumul? Asta înseamnă că legea favorizează practic tâlharii minori?»

«Exact, munca în zadar! Ei tâlhăresc tot ce le iese în cale, nu mai contează vârsta sau starea de sănătate a celui atacat, s-au perfecţionat, mai nou atacă şi oameni în putere. Noi îi prindem aproape de fiecare dată şi legea nu le face nimic. Culmea este că ei ştiu asta şi profită.»

Am ameţit instant. Cum naiba? Ce fel de stat este acesta? Un nou val de furie m-a cuprins…

Adică ei, la 10-12 ani, fac asemenea blestemăţii şi până la 14 ani nu pot fi traşi la răspundere? Nu pot fi închişi? Nu răspund în faţa legii?

CE FEL DE LEGE ESTE ASTA? Parcă ar fi fost făcută de tâlhari pentru tâlhari! VOR AJUNGE SĂ NE OMOARE ÎN STRADĂ ŞI LEGEA NU LE FACE NIMIC! AŞA CEVA NU SE MAI POATE!!! Voi, cei de la guvernare ştiţi toate astea? Şi toleraţi? RUŞINE!”.

„Stil de viaţă sănătos” şi „Cuvântul care zideşte”

Manex Neda, fratele mai mare al celor doi tâlhari, este la rându-i un infractor cu experienţă, tovarăş cu celebrul Orlando. Are 15 ani acum şi, imediat ce a împlinit vârsta la care răspunde penal, în 2014, a fost condamnat de Judecătoria Piatra-Neamţ la 3 ani de internare în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti. Unde a stat până acum câteva zile, când a fost eliberat, prin decizia Judecătoriei Brăila.

Din caracterizarea făcută de comisia din penitenciar, document care a fost ataşat la dosar şi pomenit în sentinţă, rezultă că: „Petentul a participat la programe şi activităţi educaţionale: «Adaptarea pentru viaţa instituţionalizată», «Stil de viaţă sănătos», «Cuvântul care zideşte», Program destinat unei vieţi active «Activ – Club», concursuri tematice, dezbateri, activităţi moral-religioase, sportive şi vizite în comunitate. A fost sancţionat disciplinar o dată şi recompensat de patru ori”.

Şi astfel, pentru că a „manifestat interes faţă de activităţile educative”, Manex a fost eliberat mai devreme cu 550 de zile. Are, însă, şi o obligaţie, formulată în sentinţă mai mult ca o recomandare: să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională. Că altfel se simte o femeie când este tâlhărită de un minor cu diplomă! (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentMelc, melc, codobelc cu arteziana de la “Central Plaza”
Articolul următorCentrale termice gratuite pentru școli, dar… pe bani mulți
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.