Mâine, 10 iunie, întră în vigoare modificările legislative legate de domiciliul înscris în buletin, care vizează în mod special persoanele care locuiesc cu chirie şi pe proprietari. Noile reglementări au fost aprobate pe 31 mai prin ordonanţă de urgenţă şi au fost publicate în Monitorul Oficial din 7 iunie.
Dacă până acum, proprietarii care găzduiau chiriaşi aveau la dispoziţie 30 de zile pentru a merge la serviciul de evidenţă a persoanelor şi a-şi da consimţământul pentru primirea în spaţiu, acum termenul a fost redus la jumătate: „Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n.r) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”.
Excepţie de la această obligaţie de schimbare a adresei în actul de identitate fac persoanele ce locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.
Sancţiunile ce pot fi aplicate proprietarilor şi/sau chiriaşilor dacă nu respectă această obligaţie sunt cuprinse între 75 şi 150 de lei. O altă noutate adusă de Legea nr. 162/2023 (textul integral aici) este limitarea numărului de persoane care îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa la aceeaşi adresă la 10, rude de până la gradul IV.
Angela Croitoru