Astăzi, 7 noiembrie, au fost mari probleme cu sistemul informatizat din Sănătate (SIUI) în judeţul Neamț, chiar de la primele ore. „Am ajuns de la ora 7 la cabinet și SIUI-ul n-a mers deloc. Ieri, la fel: mergea 2-3 secunde, se bloca jumătate de oră și tot așa. Dacă mai încercam ceva off-line, le recunoștea pe rând: ori semnătura electronică, ori cardul. Astăzi, nu a mai mers nici una, nici alta. Pacienții veneau, plecau. Ce să facă dacă-i dau rețetă?! Nu merge SIUI-ul nici pe farmacii, nici pe spitale. Dacă-i dau rețetă off-line și merge la farmacie, oricum n-o găsește în sistem, pentru că nu funcționează”, a declarat dr. Angela Bica, vicepreședinta filialei Neamț a Asociației Patronale a Medicilor de Familie.
Problema este de vineri, 3 noiembrie, la nivelul întregului sistem informatizat, dar cel mai rău a fost astăzi, între orele 7 și 11, oră la care potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sistemul a început să funcționeze. Medicii nemțeni spun că în ultima vreme sunt tot mai dese astfel de disfuncții ale sistemului, pe toate platformele: cea pentru validarea serviciilor medicale, cea pentru validarea rețetelor electronice, cea pentru dosarul electronic de sănătate. Uneori se blochează pe rând, alteori, cum a fost astăzi, SIUI-ul nu răspunde deloc. Medicii de familie depind cel mai mult de sistem, întrucât dacă depășesc 72 de ore introducerea datelor privind activitatea medicală, acestea nu mai sunt validate și implicit nu mai primesc banii de la CNAS.
„Sunt discuții la nivelul Societății Naționale de Medicina Familiei și a Patronatului Național al Medicilor de Familie și s-a ajuns la concluzia că aceste blocaje ale sistemului informatic alternează, pe județe. Se prezumă faptul că în fiecare perioadă a lunii este alt județ care trebuie să fie «ras» la fonduri”, afirmă dr. Mihaela Carmen Covrig, lidera asociației patronale a medicilor de familie din Neamț. Venitul unui medic de familie este compus din plata pe numărul de pacienți (per capita) și de serviciile medicale pe care le acordă la cabinete, potrivit contractului încheiat anual cu finanțatorul. (C.I.)