În conferința de presă susținută luni, 16 ianuarie (adică a doua zi după aniversarea zilei sale de naștere), primarul Romanului, Lucian Micu, a tratat presa cu deferență, cu respect și cu… bombonele. Presa l-a tratat cu urări de „la mulți ani!” și, la sfârșit, cu… întrebări.
Până la șampanie însă domnul Micu a informat presa în legătură cu activitățile din săptămâna precedentă, activități care s-au înscris, aproape în exclusivitate, în domeniul deszăpezirii. Primarul a mulțumit romașcanilor și agenților economici care, de data aceasta, au înțeles și s-au mobilizat în acțiunea de degajare a zăpezii de pe suprafețele arondate (las’ că – spre deosebire de alți ani – acum au fost avertizați foarte serios că urmează amenzi considerabile dacă nu deszăpezesc…). A mulțumit de asemenea primarul și tuturor celor care au semnalat, pe pagina de Facebook a primăriei (dar și pe pagina sa personală), situații în care trebuia intervenit ori unde nu se intervenise prea bine.
Un alt capitol abordat de domnul Lucian Micu a fost cel al seriei de dezbateri (pe care a lansat-o în aceeași zi chiar) cu romașcanii, în perspectiva întocmirii bugetului local pentru anul 2017. Seria a început cu învățământul, va continua cu taximetriștii, apoi cu asociațiile de proprietari și agenții economici (Rossal, Apa Serv și Locato), urmând cultele.
În legătură cu această importantă componentă a vieții social-culturale a orașului, edilul șef a spus: „Doresc implementarea unui sistem de finanțare a acestor activități non-profit pe prevederile Legii nr. 350, a finanțărilor nerambursabile, astfel încât fiecare biserică, fiecare cult, fiecare ONG să aibă acces la banii din bugetul local, dar aceasta să se facă într-un mod transparent, în baza unor proiecte și a unor punctaje de evaluare a lor.”
Primarul Micu a anunțat că va începe, cât de curând, activitatea de toaletare a arborilor și a dat asigurări ferme că, „în acest an nu se va tăia nici un arbore pe raza orașului, se vor toaleta doar. În schimb se vor planta foarte mulți puieți și fac, de pe acum, apel la populație să păstreze acei puieți, să contribuie fiecare la întreținerea lor, să-i ude și să-i îngrijească, într-o acțiune generală, dacă s-a putea.”
În ceea ce privește proiectele pentru accesarea de fonduri europene, Lucian Micu a informat presa că Romanul are depuse 5 proiecte: reabilitarea termică a unui număr de 8 blocuri, restaurarea Casei Celibidache, restaurarea Casei Manolescu Strunga, amenajarea parcului ”Zăvoi” și amenajarea parcului ”Jora”. În lucru se află alte 3 proiecte, privind modernizarea iluminatului public, reabilitarea cinematografului ”Unirea” și reabilitarea creșei ”Smirodava”.
Primarul Micu speră să mai construiască două blocuri ANL în acest an chiar, cu un total de 40 de apartamente, în aceeași zonă unde sunt amplasate și celelalte. (D.A.)