Un bărbat de 53 de ani, din Săvinești, client fidel al operatorilor de la 112, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență va intra probabil într-o istorie a sistemului datorită zelului său de a anunța orice lucru i se pare important dar și pentru că a reclamat o primărie – Săvinești- pentru că a modificat cuibul unor berze. “ În primele 9 luni ale anului, un bărbat, de 53 de ani, din Săvinești, a apelat 112 de 364 de ori, 3% din totalul apelurilor primite în Neamț în primele 9 luni ale anului. Toate apelurile au fost non – urgențe sau apeluri abuzive. Redăm doar câteva dintre situațiile sesizate prin SNUAU 112: bărbatul a sesizat că ar fi primit un bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vârsta i-ar fi fost completată greșit; (…)că factorul poștal ar fi întârziat să îi aducă cuponul de pensie; (…) că primăria ar fi modificat un cuib al unei berze de pe un stâlp de electricitate“, a comunicat Poliția Neamț.
Persoana a fost sancționată contravențional și avertizată cu privire la folosirea serviciului de apeluri de urgență, cu toate acestea continuă să deranjeze constant.
Datele statistice relevă faptul că în perioada ianuarie-septembrie 2022, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, au fost efectuate 12.299 de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț. Ponderea cea mai mare a sesizărilor au avut-o accidentele rutiere sau alte evenimente rutiere, neînțelegeri cu persoane cunoscute, agresiuni și furturi, doar 37% dintre apeluri au fost efectuate din mediul urban.
În medie, în fiecare zi, sunt 46 de apeluri de urgență la Poliția Neamț, însă nu toate reprezintă cu adevărat urgențe. Au fost înregistrate în perioada menționată 969 de apeluri non-urgente și 498 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost aplicate 432 de sancțiuni contravenționale. Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. (G.M.)