Primăria Piatra Neamţ a mai bifat un premiu, câştigând concursul „Oraşul durabil”, organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti. Competiția a fost dedicată inițiativelor inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile. Alături de Ambasada Franţei în România, au contribuit la organizarea concursului Business France şi Camera franceză de Comerţ şi Industrie din România. În competiţie s-au înscris 30 de orașe, iar ceremonia de decernare a premiilor a avut loc luni, 14 mai, la Ambasada Franţei din Bucureşti, în prezenţa E.S. Michele Ramis.
„Tematica «Oraş durabil şi dezvoltare durabilă» este o tematică dezbătută atât în Franţa, în Uniunea Europeană, cât şi în România. Mediul, bineînţeles, nu poate fi ignorat, este o prioritate guvernamentală şi pentru Franţa. (…) România, la rândul său, a stabilit cadrul necesar, iar noi suntem parteneri angajaţi în acest şantier al dezvoltării durabile. (…) Acest concurs nu face altceva decât să promoveze administraţiile care îşi fac bine treaba”, a declarat E.S. Michele Ramis, Ambasadorul Franţei în România.
Piatra Neamţ a câştigat categoria „Mobilitate urbană”, cu proiectul „Combinarea de soluţii pentru a creşte mobilitatea urbană, pentru a reduce amprenta de carbon, pentru a spori siguranţa deplasărilor şi pentru a promova un stil de viaţă sănătos şi activ”. Trofeul a fost decernat de către Ambasadorul Franței în România și doamna Cecilia Tudor, director de vânzări al Grupului Renault.
„Încercăm să facem din Piatra Neamţ un oraş în care mobilitatea urbană să fie la ea acasă, în care oamenii să se simtă protejaţi, în care oamenii să se simtă bine şi, prin aceste proiecte, să ne protejăm şi mediul”, a declarat Dragoș Chitic la festivitatea de la Ambasada Franței în România.
La categoria „Valorificarea construcţiilor, reabilitarea patrimoniului, regenerare urbană”, câştigător a fost declarat municipiul Alba Iulia, în timp ce oraşul Seini (Maramureş) a fost declarat câştigătorul categoriei „Eficienţă energetică”. La categoria „Apă, canalizare şi gestionarea deşeurilor” câştigător a fost desemnat judeţul Prahova.
Proiectele au fost selectate de un juriu format din experţi independenţi, câştigătorii beneficiind şi de o vizită de studiu într-o comunitate de referinţă parteneră din Franţa pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă a comunităţilor. La evenimentul de la Ambasada Franţei au fost prezenţi şi Ion Cîmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Ciprian Roşca, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Hervé Boisguillaume, directorul proiectului „Oraşul durabil” şi Alexandru Aldea, preşedintele juriului, decan al Facultăţii de Inginerie în Limbi Străine a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. (ZCH NEWS)