* începe campania împotriva cerșetoriei din Piatra Neamț
Ca să nu mai fie acuzate că nu fac nimic în legătură cu micii infractori mari care terorizează trecătorii, autoritățile din Piatra Neamț demarează o campanie de prevenire și combatere a cerșetoriei, convinse fiind că între cerșetorii care sâcâie pietrenii la colț de stradă sau în parcarea supermarketurilor și tâlharii care atacă oameni pe stradă există o legătură de cauzalitate. Campania va începe probabil de la 1 septembrie, având în vedere că abia joi, 28 august, în ședința de consiliu local, se alocă niște bani pentru logistica necesară, adică afișe, pliante și abțibilduri. Reținem din raportul de specialitate al proiectului de hotărâre:
”Statistica oficială arată că numărul minorilor exploataţi prin muncă se ridică la 70.000. Dintre aceştia, 5.000 se află în Capitală şi în marile oraşe. 44% dintre minori cerşesc în condiţii dificile şi suferă de boli de piele, TBC şi hepatită. Peste 60% dintre ei au abandonat şcoala, iar o treime sunt analfabeţi”. Acestea fiind zise, pentru contracararea statisticilor, Primăria Piatra Neamț propune niște activități.
În primul rând, o campanie de informare și conștientizare, de-a lungul a 30 de zile, cu 100 de afișe (cost estimativ: 200 lei) și 100 de stickere cu mesajul campaniei (cost estimativ: 200 lei), care vor fi afișate în mijloacele de transport în comun și în zonele aglomerate ale municipiului. Vor fi, de asemenea, și 1.000 de fluturași după același chip, care vor fi împărțiți pe stradă de polițiștii locali, pentru ca tot pietreanul, mai ales cel înduioșat de cerșetori, să afle tot ce e nevoie să știe despre ”măsurile directe de prevenire a cerșetoriei și a furturilor”.
În al doilea rând, pe panourile stradale și din stațiile de autobuz vor fi puse afișe cu același îndemn de a nu da bani cerșetorilor (cost estimativ afișe+închiriere panouri: 2.500 lei).
Vor fi organizate, totodată, întâlniri între Primărie, Poliție Locală și Poliția municipiului cu managerii hipermarketurilor din Piatra Neamț (mai ales cele care au parcări generoase și cărucioare cu monedă) ”pentru a discuta problemele cu care se confruntă, în ceea ce privește fenomenul cerșetoriei”. Și, cum în septembrie începe școala, aceiași reprezentați ai primăriei, poliției locale și poliției municipale vor avea întâlniri și discuții cu diriginți și elevi din școlile ”în care se constată un grad ridicat de vulnerabilitate privind fenomenul de cerșetorie”. ”Se vor purta discuții pe teme de educație și prevenire a fenomenelor de cerșetorie și delincvență juvenilă”, anunță oficialii primăriei.
Orice fel de informație despre cerșetori, cerșetorie, familii care-și trimit copiii la cerșit vor putea fi sesizate telefonic la poliția locală (0233/231300) și la Direcția de Asistență Socială a primăriei (0748/146776), numerele de telefon urmând a fi tipărite pe afișele campaniei. Cu toate acestea, plus spoturi radio și tv din Piatra Neamț, în care ”personalitățile municipiului/politicieni/sportivi/actori vor îndemna cetățenii să nu ofere bani cerșetorilor”, autoritățile speră să rezolve problema, măcar de formă, dacă nu de fond.
Dana OSTAHIE
Poate pun si afise cu indemnul ca institutiile platite din banii nostrii sa-si faca treaba, ca nu de alta,s-a ajuns aici ca primaria, politia,jandarmeria, institutia cu atributiuni in supravegherea minorilor nu si-au facut datoria, si in acest timp,functionarii respectivi au primit leafa(si nu mica!)