0:00

* Almaş: „Am vorbit şi cu copchiii şi am hotărât: toţi îs nişte hoţi!”

La ţară, fiecare zi de duminică din an, indiferent de ocazie, se petrece după acelaşi ritual. Prioritate au animalele din bătătură, apoi biserica şi abia pe locul trei vine votul, fie el şi pentru prezidenţiale. Peisajul de ieri nu a diferit cu mult faţă de alte alegeri. Poate doar agitaţia de partid a lipsit, faţă de altă dată când şi pe cele mai prăfuite uliţe treceau maşini luxoase, cu personalităţi locale sau judeţene gătite la patru ace.

La Gârcina, în faţa secţiei cu numărul 291, alegătorii erau întâmpinaţi de o căţeluşă, precupată de igiena corporală a celor trei pui personali. Înăuntru, într-o sală de clasă, câteva cabine de vot, căldură şi o atmosferă calmă. Prezenţa în parametri: 47 din cei 1.211 alegători înscrişi în liste, după două ore de la deschiderea secţiei.

PREZIDENŢIALE 2014 / Priorităţi în ziua alegerilor: animalele, biserica şi votul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„De fiecare dată, valul e între orele 12 şi 16, după aceea mai răruţ mai vine cineva, iar după ce se întunecă şi mai puţini. N-am avut nicio solicitare de urnă mobilă şi niciun fel de incident, ceea ce de altfel nici nu ne dorim”, a precizat preşedintele secţiei.

La Almaş, cel mai mic sat din comună, doar 554 de oameni cu drept de vot sunt în liste. Un bărbat cu palmele muncite şi-a rezemat bicicleta obosită de gardul şcolii şi s-a îndreptat hotărât spre secţie: „Nu sunt prea optimist. Mă duc să votez că aşa am făcut de când mă ştiu, dar nu mai am nicio speranţă. Oricine ar veni nu cred că mai poate face ceva să ne scoată la mal”.

În faţa secţiei, o bătrânică aude discuţia şi se opreşte cu mâinile înfipte-n buzunare: „Eu nu mai votez pe nimeni. Am vorbit şi cu copchiii şi am hotărât: toţi îs nişte hoţi!”.

În şcoală, unde s-a amenajat secţia 292, comisia nu avea mari bătăi de cap. Nu era nicio solicitare pentru urna mobilă, doar 41 de săteni veniseră la vot până la 9,30, iar pentru după-amiază erau aşteptaţi cei mai mulţi, inclusiv vieţuitorii de la mănăstire. Dragoş Chitic, viceprimarul de Piatra-Neamţ, care are casă chiar la intrarea în sat nu trecuse nici el pe la secţie. De altfel nu era obligatoriu să voteze în Almaş, deşi ar fi putut chiar dacă nu are mutaţie.

PREZIDENŢIALE 2014 / Priorităţi în ziua alegerilor: animalele, biserica şi votul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dobreni: „Preşedintele îşi exercită drepturile în secţie şi în curte”

La Dobreni, exact în dreptul secţiei de votare, era un banner mare cu Victor Ponta, iar gardul vecin tapetat cu afişe ale aceluiaşi candidat. Poliţistul însărcinat cu paza, a spus, timid, că e gardul omului şi el nu are ce face. Preşedinta secţiei, Viorica Stăcescu, ne-a declarat că nu ea trebuie să ia atitudine: „Eu ştiu că preşedintele îşi exercită drepturile în secţie şi în curte. Da, şi ceva cu raza de 500 de metri dar nu în sensul acesta. Domnul primar ar trebui să se sesizeze”.

„Preşedintele secţiei de votare trebuie să sesizeze primarul şi nu invers, aşa spune Legea electorală”, a declarat comisarul Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „Orice afişaj din perimetrul secţiei de votare, pe o rază de 500 de metri, este atributul preşedintelui şi nu al primarului, al poliţistului sau al pompierului din comună”.

Acum, vorba unei femei aflate în staţia de autobuz, situată în dreptul „gardului omului”, sătenii nu-şi schimbă opţiunile în funcţie de afişaj, dar nu dă bine ca în ziua votării să zâmbească anumiţi candidaţi la doi paşi de secţie. Întrebată dacă a fost la vot, femeia a răspuns că merge după ce vine soţul de la treabă: „Toată săptămâna am fost ocupată, el a plecat dimineaţa şi a venit seara, azi dimineaţă iar a plecat pe întuneric, nici n-am apucat să-l întreb cu cine să votez, dacă cu ăsta de pe afiş sau cu altul. Normal că votez cu cine spune el, doar cu el trăiesc în casă!”.

Regula nu pare a fi valabilă pentru toate femeile din sat. Prima care a votat ieri, la 7,01 a fost o femeie de 46 de ani, care a venit la urnă fără soţ. Următoarea a fost una din membrele comisiei şi al treilea părintele Coşofreţ, care a trecut pe la secţie înainte de a se duce la slujba de duminică. În jur de ora 8, au apărut primarul, vicele şi alte personaje de importanţă locală, astfel că până la ora 11 erau 82 de buletine în urnă. Listele din Dobreni conţin 1.468 de nume, inclusiv ale sătenilor din Căşăria, care trebuie să meagă între 2 şi 4 kilometri ca să voteze. Iar cei care vor, merg. La Dobreni, mai mult decât în alte părţi, am întâlnit foarte mulţi vârtstnici în baston sau în cârje, care se duceau, cum puteau, spre secţie.

„Întâi am dat la porc şi pe urmă l-am votat pe Ponta”

Căşăria e un sat înşirat de-a lungul unui drum de câţiva kilometri, parţial asfaltat. Căsuţele sunt îngrijite şi doar pe două, trei garduri erau afişe electorale. Bătălia la Căşăria se dă, la fel ca în toată ţara, între Iohannis şi Ponta. Proprietarul casei cu Ponta pe gard avea o treabă cu a studia de peste drum, de lângă o căpiţă, cum se văd cele două portrete lipite pe scânduri. „Am avut patru, dar mi le-a rupt vântul şi tare mi-o părut rău. Am fost la vot, cum să nu fiu! Cum m-am sculat, întâi am dat la porc şi pe urmă l-am votat pe Ponta. Întâi porcul, că el are prioritate”.

Nevasta omului, avea însă, alte preocupări. Se grăbea să mai dea o fugă la biserică să afle ce are de făcut că se apropie hramul: „Eu n-am treabă nici cu politica, nici cu porcul, nici cu Ponta. Eu am treburile mele. Am ajutat la un praznic, am fost la biserică, am dat fuga acasă să mă sfătuiesc cu o vecină, şi acuma mă duc iar să vorbesc cu părintele”.

În bisericuţa mică din lemn de la Căşăria – câţiva oameni ascultau predica preotului despre rostul vieţii, nevoia de a trăi după reguli creştine, de a face bine şi a ajuta aproapele. Atmosfera în biserica monument şi în cimitirul străjuit de brazi era cu totul diferită de cea din sat. Un bătrân, care aprindea o lumânare la un mormânt, s-a uitat cu dojană când l-am întrebat dacă a fost la vot: „Domniţă dragă, aici vorbim despre Dumnezeu, nu despre diavoli”.

PREZIDENŢIALE 2014 / Priorităţi în ziua alegerilor: animalele, biserica şi votul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primarul de Girov: „Am dat şi eu pliante în ziua votului, dar la mine s-a prescris”

La secţia din Căciuleşti, Girov, am ajuns odată cu primarul Vasile Olaru care adusese mâncare pentru membrii comisiei. Îmbujorat ca de fiecare dată când are de purtat vreun război, edilul ne-a declarat că după ce se linişteşte un pic se duce să facă reclamaţie la poliţie: „Azi, în ziua votului, Sarion face campanie electorală. A dat pliante cu Iohannis peste tot. L-am filmat, l-a fotografiat şi mă duc să fac plângere”. Pentru a fi şi mai convingător l-a trimis pe însoţitorul său (Valeriu Andrieş) să aducă mostrele de la maşină: două bucăţele de carton cu portretul lui Iohannis şi România lucrului bine făcut, plus două flyere cu telefonul gratuit la care candidatul ascultă problemele cetăţenilor. Când a aflat că este pe punctul de a fi reclamat la poliţie, Florinel Sarion nici măcar nu s-a mirat: „Sigur că trebuia să găsească el ceva, că altfel nu face atmosferă. N-am dat niciun pliant, nimic, nici măcar n-am făcut campanie cum ar fi trebuit. Cum să dau pliante în ziua alegerilor? Poate a dat el şi crede că toţi fac la fel”.

„Am dat şi eu pliante în ziua votului, dar la 4 dimineaţa, nu în miezul zilei şi la mine s-a prescris că a fost demult”, a recunoscut Vasile Olaru. Până după-amiază la ora 17, primarul nu făcuse plângere la poliţie. Ori n-a avut timp, ori nu se liniştise încă.

Spre deosebire de agitaţia din curte, în secţie era linişte, pace şi transparenţă totală, În urna cu pereţi din plastic incolor se vedeau buletinele de vot ştampilate: 120 până la ora prânzului, din 556. 28 de oameni votaseră pe liste suplimentare. „S-au mutat la noi de prin Constanţa, de pe la Hunedoara, dar nu şi-au făcut încă mutaţia. Dar îi cunoaşte tot satul”, ne-a lămurit preşedinta secţiei.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentUnii plătește, alți se plânge
Articolul următorNe-a părăsit un ziarist de excepţie: Mihail-Sorin Gaidău