0:00

Premierul anunță: reforma fiscală și administrativă merge înainte în ciuda protestelor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimul Ministru Marcel Ciolacu a făcut valuri în sistemul public din România prin anunțurile făcute în ultimele săptămâni de schimbări ce afectează profund sistemul. Limitarea pensiilor speciale, tăieri de posturi în administrația publică, limitarea sporurilor sunt doar câteva elemente care au stârnit nemulțumiri și „proteste spontane”, exemplul cel mai recent fiind la ANAF.

În ciuda acestor voci critice, premierul anunță că reforma sistemulelor administrativ și fiscal merge înainte, chiar prin asumarea răspunderii, o formă interesantă aleasă, mai ales în condițiile în care, teoretic, coaliția de guvernare are o majoritate confortabilă.

Din punctul meu de vedere, nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli. Avem nevoie de reforme profunde. Am văzut vociferări, atacuri din partea unor ipocriți, care nu au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR. Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte mulți bani pentru a da și la pensionari care au muncit o viață și la cei aflați în nevoi. Anunț că îmi voi asuma răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea să facă cu adevărat reforme și cine se opune și luptă pentru privilegii și protejarea marilor averi”, a declarat premierul citat de G4Media.

Asumarea răspunderii pentru acest pachet de măsuri dă posibilitatea opoziției să depună o moțiune de cenzură, în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege. Dacă moțiunea este adoptată de Parlament, Guvernul este demis și proiectul pică. Dacă Guvernul nu este demis, proiectul de lege se consideră adoptat. Asumarea răspunderii prezintă însă și un beneficiu important pentru Guvern: proiectul nu poate fi modificat în Parlament și trebuie adoptat în forma sa originală.

Rămâne de văzut care va fi reacția contestatarilor. Pe de o parte, opoziția nu pare a avea șanse reale de a demite Guvernul prin moțiune de cenzură, dar ar putea să o depună doar pentru a forța un vot al fiecărui parlamentar pe care să îl poată folosi în campaniile de la anul. Au existat voci critice însă și din cadrul coaliției privind măsurile anunțare și acestea ar putea fi puși într-o situație mai puțin confortabilă.

Pe de altă parte, protestele din sistem, inclusiv cel de astăzi al celor de la ANAF (amănunte aici) au primit acum un răspuns clar și se pare că acest conflict va continua. Grevele continuă și în sistemul judiciar, acolo problema fiind pensiile speciale. Se anunță deci un final de an dificil pentru coaliție.

Vlad B.

Articolul precedent12 ani de închisoare pentru omor
Articolul următorProgram pilot pentru digitalizarea IMM-urilor din Regiunea Nord-Est
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.