0:00

Postliceala din Consiliul Local, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În sala unde au loc ședințele Consiliului Local Bicaz se țin ore de curs. Cu elevi, cu profesori, cu cataloage și note. Elevii care sunt găzduiți în aceeași locație, unde aleșii hotărăsc soarta bicăjenilor au ajuns aici de curând și sunt înscriși la Școala Postliceală Sanitară Bacău. De la Primăria Bicaz, edilul ne-a spus că exista o solicitare din partea acestei școli pentru a deschide un punct aici, deoarece erau cursanți care făceau naveta până la Bacău pentru a participa la cursurile acestei școli.

„Deocamdată își vor desfășura cursurile în sala de ședințe a Consiliului Local. Am vrut să-i ducem la Școala Nr. 1 din Mărceni, dar pentru că au solicitat să facă ore și sâmbăta și duminica, am renunțat pentru că se consumau mai multe resurse. Am vorbit cu cei de la școala de acolo pentru a ne asigura că nu este vreo școală care să ia banii oamenilor și apoi să nu mai auzim de ei”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Avantajos este pentru locuitorii din zona Bicazului care nu vor mai face naveta. Avantajos este și pentru o parte din profesorii care predau în Bicaz și care vor prelua o parte din orele de la postliceală. Care este avantajul inițiatorilor? Am încercat să vorbim cu personalul școlii și am fost îndrumați către doamna președintă Lăcrămioara Mocanu, care ne-a explicat condițiile în care postliceala cu sediul în Bacău a ajuns la Bicaz.

„Școala își desfășoară activitatea în cadrul Fundației «Asociația pentru promovarea învățământului European» și a fost inaugurată în acest an. Practic, este prima promoție care va ieși de pe băncile acestei școli. Pentru cursuri avem o reducere, astfel încât suma este de 1.750 lei pentru un cursant, pe parcursul unui an de zile. Am venit în Bicaz la solicitarea cursanților din zonă. Vreau să vă spun că ne bucurăm că avem o colaborare foarte bună cu primarul Bicazului. Și dacă era vorba de o grupă cu 10 elevi și ne solicitau, tot veneam”, a declarat Lăcrămioara Mocanu, președinta fundației.

Telefoanele nu se opresc din sunat

Nu știm în ce măsură cei din zona alăturată a Bicazului au luat drumul Bacăului în condițiile în care în Piatra Neamț există nu mai puțin de trei astfel de școli. Nici doamna președintă nu știe și nici nu a insistat pe această temă, dar a evidențiat faptul că de când au ajuns în Bicaz, telefonul sună în continuu.

„Am înțeles că au mai fost încercări și din Piatra cu postliceale sanitare, dar nu știu de ce nu s-au concretizat. Ne bucurăm că putem veni în sprijinul celor dornici de a face aceste cursuri. Menționăm că acolo unde există cazuri sociale putem chiar să facilităm accesul la cursuri astfel încât toată lumea să aibă acces”, a mai adăugat Lăcrămioara Mocanu.

În acest sens, președinta asociației a evidențiat cazul unei femei de la Tarcău care a spus că nu are bani să facă naveta până în județul vecin, dar Fundația este dispusă să-i asigure cazarea la Bacău. Deocamdată înscrieri nu se mai pot face, dar anul următor, reprezentanții școlii preconizează un număr mult mai mare.

De la teorie la practică

Potrivit Lăcrămioarei Mocanu, grupa care învață în sala de ședințe a CL din Bicaz este formată din 20 de persoane aspirante la funcția de asistent generalist. Prin al doilea semestru, potrivit orarului cursanților, ar trebui să facă și practică, în unitățile de specialitate medicale din Bicaz. Unde vor face practică? Primarul spune că în Centrul de Permanență care se va deschide în curând. Președinta fundației merge mai departe și spune că vor putea merge să facă practică la spitalul care se va deschide… și la dispensar(?).

În momentul de față cursanții ar trebui să știe că nu au unde să facă practică, iar școala nou-înființată nu are acreditare, deoarece, așa cum a spus și reprezentanta școlii, va trebui să treacă măcar o generație care să confirme calitatea învățământului de aici (n.r. – măcar o perioadă de 3 ani). Licențele se vor da la alte unități acreditate, dar asta este o altă poveste.

Și ca un plus de sprijin, „pentru cei care mai au câte-o restanţă de la BAC ne angajăm noi să îi ajutăm cu meditații gratuite ca să treacă și de acest hop”, a adăugat Lăcrămioara Mocanu.

Pentru a nu suspecta inițiatorii de prea multă bunăvoință am întrebat de fonduri. „Fondurii proprii, atrase, diferite organizații și sponsorizări. Vom încerca să atragem sponsori și din zonă pentru a susține cazurile sociale din jurul Bicazului, pentru cei care își doresc să facă aceste cursuri”, a spus Lăcrămioara Mocanu.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVremea se menţine caldă
Articolul următorApa Serv lasă jumătate de oraș fără apă