poza din ClickLa sfârșitul lunii mai, un pompier din Piatra-Neamț era prezentat drept erou în presă, și nu doar în cea locală, pentru că a avut prezența de spirit să ia o decizie care a evitat un nou ”Colectiv”. A oprit un concert, organizat prost, care candida cert pentru o filă din istoria neagră a orașului. Plutonierul major Cătălin Buțurcă a fost propus atunci pentru avansare la excepțional (înainte de termen, în limbaj regulamentar MAI), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Propunerea a plecat de la ISU Neamț spre București, pentru că șeful local, colonelul Ioan Nițică, are competența limitată doar la avansările la termen, deci tot ce nu ține de mersul firesc al anilor și gradelor pe măsura înaintării în vârstă trebuie aprobat de ”sus”. Iar de ”sus” fapta lui Cătălin Buțurcă nu s-a văzut a fi excepțională. Sau nu suficient de importantă încât să merite o avansare.

Ne-a explicat, clar și calm, căpitanul Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: ”Statutul cadrelor militare stabilește toate drepturile și recompensele care se pot acorda, de la felicitări, mulțumiri, citare prin ordin de zi, poză cu drapelul unității, mă rog, sunt foarte multe până la avansare. Plutonierul major Buțurcă a fost felicitat acolo, de șeful inspectoratului de la Neamț, iar la nivel național a fost citat prin ordin de zi, deci faptele lui vor rămâne în registrul care consemnează istoria unității. E o formă de recompensă. În plus, de Ziua Pompierilor se acordă titlul de «pompierul anului» sau «pompierul de onoare» și este posibil ca și el să figureze printre propuneri. Avansările, în general, se acordă pentru cei răniți în misiuni. Am avut un pompier peste care a căzut tavanul unei clădiri, de exemplu. Dar, repet, există multe alte forme de recompensă și conducerea IGSU dispune care din ele se aplică într-o anumită situație”.

catalin buturcaDupă ce propunerea de avansare a ”picat” la nivel înalt, colonelul Ioan Nițică a decis să-i acorde totuși o recompensă bănească lui Cătălin Buțurcă și i-a mărit leafa cu 30%, pe termen de 6 luni. A fost, indiscutabil, o formă concretă de a-i arăta că a făcut ceva excepțional. Cât despre criteriile celor din conducerea IGSU, ne amintim că, într-adevăr, contează imens sintagma ”rănit în misiune”. Am avut exemplu concret în Neamț, când un pompier, alergând prin curtea unei case care ardea, a călcat pe-o greblă și coada l-a lovit direct în față. Atunci, a fost avansat, pentru că se încadra în categoria ”rănit în misiune”, chiar dacă n-avea decât o vânătaie și vreo doi dinți ușor instabili.

Privind lucrurile din acest unghi, Cătălin Buțurcă este chiar lipsit de talent. A intrat în foc la etaj când ardea piața centrală, a fost pozat în fereastra fabricii Vestel, unde era pericol de explozie, a scos peste 1500 de oameni vii de la concertul Carla‘s Dreams, și a ieșit și el întreg, deci chiar trebuie să-l învețe cineva cum să-și julească măcar un genunchi, să-și dea foc la părul de pe mâini, să-și facă rost de vreo excoriație, că prea se descurcă ”matematic” ca să poată fi avansat. Și mai ales să ajungă vreodată în corpul ofițerilor de birou!

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDIICOT: Atac la contrabandişti!
Articolul următorŢigări de 68.000 lei descoperite pe malul Prutului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Daca se lupta prin birouri cu cafelele si tigarile sau era fiul (fiica) cuiva sus pus era considerata fapta exceptionala si era si el avansat la exceptional. Va rog sa vedeti cati din operativ sunt avansati la exceptional si cati de la birouri.

  2. Persoanele care își fac cu prisosință datoria în cadrul armei pompieri nu au fost și nu vor fi aproape niciodată apreciate la adevărata lor valoare. Domnii ofițeri știu de ce !

Comentariile sunt închise.