OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luni, 7 aprilie 2014, la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au acordat opt premii la sase categorii şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Dintre laureații premiilor revistei “Observator cultural” de anul acesta se numãrã și tânãrul poet și critic Ștefan Baghiu din Piatra Neamt, pentru volumul “Spre Sud, la Lãceni” (Cartea Româneascã, 2013).

Student acum la Literele clujene, el a mai primit în acest an Premiul Mihai Eminescu “Opera Prima” și Premiul Tânãrul Scriitor al Anului 2013. De asemenea, el a reprezentat în martie România la Târgul de carte de la Leipzig, unde a avut mai multe lecturi. Au mai fost premiati la editia din acest an a Galei premiilor “Observator cultural” tânãrul critic Vasile Mihalache („Noli me tangere“? Despre legitimitate si autonomie în literaturã), prozatorii Adrian Schiop (Soldatii. Poveste din Ferentari), Adriana Babeti (Amazoanele. O poveste), Gabriel Andreescu (Cãrturari, opozanti si documente.

Manipularea Arhivei Securitãþii)  si Stefan Agopian (Scriitor în comunism – niste amintiri), poeþii Ana Blandiana (Fals tratat de manipulare) si Dan Sociu (Vino cu mine stiu exact unde mergem). Premiul „Gheorghe Crãciun“ pentru Opera Omnia a fost acordat lui George Banu. Din juriul celei de-a VIII-a editii au fãcut parte: Carmen Musat (presedinta juriului), Paul Cernat, Adina Diniþoiu, Adrian Lãcãtus, Antonio Patras, Iulia Popovici si Claudiu Turcu”. (N. SAVA)