0:00

Actorul Gheorghe Dănilă a împlinit 65 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unul dintre actorii care au realizat prin anii ’80 roluri memorabile la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ este Gheorghe Dănilă de la Teatrul de Comedie din București. Născut la Roman, la 9 aprilie 1949, originar din comuna Poienari, a urmat clasele primare în comuna de baştină, iar cele gimnaziale în cadrul Școlii nr. 1 din Roman.

Primii pași în arta teatrală i-a făcut chiar din timpul liceului, participând la diferite manifestări artistice, care au trezit în sufletul tânărului de atunci dorința de a pătrunde în lumea artistică, domeniu pentru care simțea o atracție deosebită. Participarea constantă în spectacole susținute la Casa de Cultură a fost remarcată de profesorii liceului, iar părinţii lui, cadre didactice,  care, chiar dacă au crezut în talentul acestuia, au încercat să-l îndrume spre alte domenii, cum ar fi medicina sau spre o carieră militară. Însă ei nu au putut influența nicidecum hotărârea tînărului, astfel că el a absolvit Institutul de Arte Teatrale și Cinematografice din București, secția actorie, la clasa profesor Octavian Cotescu.

Actorul Gheorghe Dănilă a împlinit 65 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Odată cu absolvirea facultății, în 1975, rolurile, turneele și premiile obținute aveau să fie o încununare a talentului, dăruirii și seriozității cu care a construit fiecare rol, atât la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, dar, mai cu seamă, la Teatrul de Comedie din București (unde joacă din 1984). La Teatrul Tineretului, unde a fost repartizat împreună cu colegii Horaţiu Mălăele şi Rozina Cambos, a interpretat câteva roluri importante din cariera sa: Mugurel din “Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covali, James S. Gray din “Dosarul Andersonville”de S. Lewitt, Chelnerul din “Slugă la doi stăpâni” de Goldoni, Order din “Răfuiala” de Massinger, procurorul din “Fortul” de I. Teodorescu, Get din “Muntele” de D.R. Popescu, Page din “Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare, Ogarul din “Somnoroasa aventură” de Theodor Mazilu, Solionâi din “Trei surori” de Cehov, Dincu din “Cuibul” de Tudor Popescu (Diplomă specială de interpretare la festivalul de teatru contemporan de la Braşov, 1980), D` Artagnan din “Cei trei muşchetari” după Al. Dumas, Nae Girimea din D` ale carnavalului” de I. L. Caragiale, Grumio din “Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, Primarul din “Dragonul” de E. Şvarţ.

“Adept al principiului că adevăratul actor devine beneficiarul unei simultanietăţi estetice – este în acelaşi timp pe scenă şi în sală, de unde îşi admiră sau îşi critică, dacă e cazul, evoluţia – stare de contemplaţie care îi conferă bucuria şi plăcerea jocului, dorinţa de a face mereu altceva”, cum scria într-o cronică de spectacol criticul Cristian Livescu.

Gheorghe Dănilă a interpretat zeci de roluri în țară și în afară. Actorul a putut fi văzut de telespectatori pe micile ecrane în serialul “Secretul Mariei”, unde a interpretat rolul comisarului Dumbravă. El va putea fi văzut, pe 27 martie, în spectacolul “Bani din cer”,  care face parte din proiectul “Teatru TV” lansat de Antena 1. Actorul Gheorghe Dănilă se va retrage o perioadă de pe scenă din cauza unor probleme de sănătate. El i-a anunţat pe colegii săi din teatru încă din 27 ianuarie că se va retrage de pe scenă, dar a continuat să joace şi după această dată pentru că nu s-a găsit încă un actor care să îl înlocuiască. Actorul, care împlineşte azi 65 de ani, a jucat în ultimul timp în piese precum „Pescăruşul”, „Revizorul”, „Casa Zolkăi”, „Şi cu violoncelul ce facem” şi „Acasă la tata”. Să-i urăm multă sănătate şi La Mulţi Ani! (N. SAVA)

Articolul precedentFotbal pe scurt
Articolul următorPoetul Ştefan Baghiu, premiat de “Observatorul cultural”