0:00

Pictorul Brauner a “blocat” Sinagoga Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– aceasta va deveni un nou spaţiu deschis publicului

 Joi, 27 iunie, la Sinagoga Catedrală Baal Şem Tov din Piatra Neamţ, a avut loc un eveniment cultural cum puţine au fost organizate în ultimii ani: o manifestare culturală omagială Victor Brauner. Sub genericul “110 ani de la naşterea lui Victor Brauner”, Comunitatea evreilor Piatra Neamţ (preşedinte, scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, autorul mai multor cărţi despre Brauner; vicepreşedinte Marcel Grimberg), Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici, Reprezentanţa Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România, Direcţia pentru cultură şi Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ, au adus câteva personalităţi din ţară care, împreună cu cele locale, au refăcut, prin cuvinte şi imagini, spiritul avangardist de acum un veac reprezentat de Victor Brauner.

Artiştii plastici din Neamţ, prin tablourile pictorilor Dumitru Bostan, Dumitru D. Bostan, Mircea Ciacâru, Laurenţiu Dimişcă, Dinu Huminiuc, Ştefan Potop (care a vorbit în numele pictorilor prezenţi), Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu şi Lucian Tudorache, au adus un omagiu fostului coleg de breaslă ale cărui tablouri se vând acum cu zeci de milioane de euro (cel mai bine vândut pictor român la licitaţiile de artă de la Paris), cu lucrările lor. Scriitorul Adrian Alui Gheorghe a rostit un salut din partea Direcţiei de Cultură protagoniştilor, dar şi publicului, care a blocat, practic, intrarea în sinagogă (unul din cele mai vechi monumente de cult mozaic din Europa, unicul construit din lemn, de către aceeaşi meşteri care au lucrat şi bisericuţele din lemn de pe Valea Muntelui), vorbind despre importanţa şi norocul oraşului nostru, Piatra Neamţ, de a-l avea între personalităţile născute aici pe unul din cei mai mari pictori ai lumii. La colocviul despre Brauner, au participat trei personalităţi din ţară care, fie prin origine, fie prin operă, s-au apropiat de avangardism:  Vladimir Pană, nimeni altul decât fiul scriitorului Saşa Pană (avangardist şi prieten cu Brauner), poetul Nicolae Tzone, unul din liderii generaţiei poetice optzeciste, director al Editurii “Vinea” din Bucureşti, editură care şi-a făcut un crez în a publica toată literatura de avangardă (pentru aceasta înfiinţând şi o instituţie paralelă, de cercetare a avangardismului) şi Petrişor Militaru de la revista literară din Craiova “Mozaic”, scriitor care are preocupări în această direcţie. A fost prezentat, în premieră românească, filmul documentar “Constantin Brâncuşi, Margit şi Victor Brauner” şi a vorbit despre artist criticul de artă Valentin Ciucă. Atmosfera întâlnirii a fost însufleţită de muzică, în recital fiind Irina şi Andrei Nuţu, doi talentaţi elevi ai Liceului de Artă din Piatra Neamţ, care poartă numele ilustrului artist.

Manifestarea culturală de joi, de la Sinagoga Piatra Neamţ, a fost una de înaltă ţinută, poate cea mai reuşită din câte au fost în acest an la Piatra Neamţ. Amfitrionul ei, scriitorul Emil Nicolae (care, în paranteză fie spus, pe unde a lucrat a organizat manifestări culturale memorabile, coagulând în jurul său spiritualitatea nemţeană prin felul său de a fi) a promis că spaţiul Sinagogii din Piatra Neamţ va fi deschis publicului şi pentru alte evenimente de acest nivel cultural. Astfel, municipiul Piatra Neamţ va avea încă un spaţiu spiritural ce va trebui “umplut” cu evenimente culturale demne de el.

 Nicolae SAVA

Pictorul Brauner a “blocat” Sinagoga Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentPrimarul Harpa vrea să bage Primăria în insolvență
Articolul următorBacalaureat – Limba și Literatura Română