primaria piatra neamt 1Municipiul Piatra-Neamț este membru fondator sau simplu membru într-o serie întreagă de asociații, unele și-au dovedit utilitatea prin implementarea unor proiecte, altele încă nu au demonstrat pentru ce sunt. Anul acesta valoarea cumulată a cotizațiilor pe care Primăria Piatra-Neamț le va plăti către nouă dintre aceste asociații este în sumă totală de 602.640 de lei.

Cea mai mică cotizație, de 0,03 lei/locuitor/an, adică 3.222 de lei/an, urmează să fie plătită către Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, un ONG care, cel puțin la nivel declarativ „sprijină protejarea patrimoniului cultural, promovarea creației culturale și a creatorilor, dezvoltarea comunităților locale”, în general prin organizarea unor expoziții și are sediul în Târgoviște.

Municipiul Piatra Neamț persistă în a prinde în proiecte de hotărâre o asociație care s-a remarcat printr-o absență totală ”ADI Moldova se dezvoltă”. Explicația că oricum nu se achită banii respectivi nu are de-a face deloc cu ideea de Smart City, care presupune să nu faci lucruri inutile și să nu-ți consumi energia pentru ceva care nu are finalitate/

O cotizație de 3.500 de lei va merge către Asociația „Organizația de Management al Destinației Turistice Piatra-Neamț”, care ar trebui să transforme municipiul reședință de județ dintr-o localitate de tranzit într-o adevărată destinație turistică (mai multe amănunte despre fondurile date către OMD puteți citi aici).

O cotizație de 109.804 lei merge către ADI EcoNeamț, bani care acoperă salariul președintelui asociației, Bogdan Gavrilescu, pentru un an de zile (potrivit declarației de avere a acestuia) și mai rămân vreo 7.000 de lei. Bogdan Gavrilescu este liderul grupului PMP din Consiliul Local Piatra-Neamț. Practic, pentru proiectele de management al deșeurilor pe care se presupune că le derulează asociația, controalele pe Sistemul Garanție-Returnare și toate celelalte activități din portofoliul ADI EcoNeamț, fiecare locuitor din municipiu va plăti 1 leu/an. Interesant este că, fix la această asociație, este luat în calcul numărul populației la 1 ianuarie 2022, de 109.804 persoane, care este și cel mai mare dintre indicatorii demografici folosiți în formula cotizațiilor.WhatsApp Image 2024 03 27 at 11.41.30

Cea mai mare cotizație, de 159.358 de lei, va merge către GAL Piatra-Neamț la care Municipiul Piatra-Neamț și Direcția de Asistență Socială sunt membri fondatori. În acest caz cotizația stabilită pe cap de locuitor pentru un an este de 2 lei, iar populația stabilă luată în calcul este de 79.679 de pietreni, cea de la ultimul recensământ.

Toate aceste cotizații (vezi detaliat în foto tabel) urmează să fie aprobate prin hotărâre de consiliu local în ședința ordinară de joi, 28 martie.

WhatsApp Image 2024 03 27 at 11.41.17

A.C.

Articolul precedentMuniție din al doilea război mondial descoperită la o ședință de pregătire a pompierilor din Neamț
Articolul următorBărbat blocat într-o fântănă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.