0:00

O firmă din Iași strânge gunoiul pe Valea Muntelui, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 30 ianuarie, s-a semnat între ADI ”ECONEAMȚ” și SC Edil Industry SRL Iași (ofertantul câștigător) contractul de achiziție publică „Delegarea prin concesiune a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECONEAMŢ” din Zona 4, Judeţul Neamț”.

Zona IV este alcătuită din 12 localități arondate stațiilor de transfer și sortare de la Tașca: Orașul Bicaz și comunele Tașca, Poiana Teiului, Hangu, Tarcău, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei, Dămuc, Ceahlău, Borca, Farcașa și Grințieș.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a transmis de la început operatorului din Iași că îți dorește ca acesta să respecte toate clauzele stipulate în contract. ”Vreau să vă atenționez că dacă nu se va întâmpla acest fapt, Consiliul Județean va interveni imediat. Îmi doresc să avem o colaborarea bună, corectă cu toate UAT-urile și să reușim să implementăm în județul Neamț acest program de colectare a deșeurilor. Am înțeles că suntem printre primele județe din țară, pe locul al treilea, care facem treaba aceasta, ceea ce este foarte bine și sper să finalizăm cât mai repede și licitațiile pentru celelalte zone”.

La rândul său, Mihai Talpalaru, directorul firmei câștigătoare speră la o colaborare fructuoasă cu cele 12 UAT-uri. ” De obicei ne facem treaba bine. Nu am avut niciodată probleme pe partea de mediu. Am început ca firmă de colectare a deșeurilor reciclabile. Acum 5 ani am început și salubritatea în Iași. Suntem operatorii celei mai bogate comune din România, Miroslava, și una din cele mai mari ca populație, 22.000 de locuitori. Avem în județul Iași 12 comune pe care le salubrizăm. În același timp suntem și singurii reciclatori de plastic din județul Iași, nu doar colectăm ci și reciclăm plasticul. Dispunem de toată baza tehnică ofertată, avem și mașini în plus în caz de necesități”.

Toate bune și frumoase, însă unii dintre primari sunt sceptici în privința a ceea ce va urma. ”Nici în 6 luni nu se vor urni lucrurile. Tot necazul o să vină pe capul oamenilor. Tarifele acestea au crescut foarte mult, satele sunt aproape goale, mai sunt câțiva bătrâni rămași care probabil nu vor beneficia de aceste servicii, nu se vor încheia contracte. O bătrânică de 70-80 de ani ce gunoi produce? O sticlă de ulei. Suntem ca niște cobai, am înțeles că suntem al treilea județ în România care implementează așa ceva Astăzi s-a ridicat gunoiul și dacă mâine mergem pe DN, toate platformele sunt pline”, au spus primarii Ovidiu Niță de la Borca și Dumitru Coroamă de la Ceahlău.

SC Edil Industry SRL Iași va asigura timp de 96 de luni (8 ani) serviciul de salubrizare a acestor localități.Tariful ofertat pentru utilizatorii casnici este de 2,56 de lei/persoană/lună în mediu rural și 6,11 lei/persoană/lună în mediul urban. Pentru agenții economici tariful este de 344 lei/tonă (tarifele nu includ TVA). Valoarea contractului pentru primele 12 luni va fi de aproximativ 1.879.107 lei fără TVA, fiind raportată la numărul populației din zonă. (Ana Moise)

Articolul precedentDoi poliţişti şi un pădurar din Grinţieş s-au predat la Penitenciarul Iaşi
Articolul următorDezbateri la Primăria Roman – Ziua ONG-urilor… speriate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.