pietricica turism
heidelbergcement

Curtea de Apel Bacău a pus punct, astăzi, 30 ianuarie, în dosarul Grinţieş, care se află în judecată din anul 2013. Magistraţii au respins apelul declarat de părţile din dosar și sentinţa pronunţată de Tribunalul Neamţ a devenit definitivă. Prin urmare, ancheta derulată de procurorii DIICOT, care s-a referit la tăierea ilegală a 1.000 de arbori din codrii Grinţieşului, s-a încheiat cu pedepse destul de dure pentru inculpaţi.

Dumitru Galanton, unul din afaceriştii locali specializat în “exploatarea şi comercializarea materialului lemnos” are de stat 3 ani la închisoare, fostul şef de post din Grinţieş Valentin Todirică (pensionat între timp) a primit o pedeapsă de 3 ani şi jumătate, iar fostul lui subaltern , agentul Ştefan Măcărescu (plecat şi el din sistem prin demisie) – 4 ani. Lor li se adugă pădurarul Paul Caraze, care are o pedeapsă de 4 ani cu executare. Întâmplător sau nu, toţi 4 se aflau în această după-amiază în apropiere de Iaşi şi, conform legii, în momentul în care sentinţa trebuie pusă în executare, condamnaţii sunt obligaţi să se predea la cel mai apropiat penitenciar. Aşa că s-au dus, în grup, la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi. Dacă nu s-ar fi dus de bunăvoie, ar fi trebuit căutaţi şi escortaţi de către poliţiştii de la compartimentul de urmăriri.

Şi ceilalţi inculpaţi din dosar au rămas cu pedepsele pronunţate la Neamţ. Ovidiu Bezim, care lucra ca ajutor de şef de post la Farcaşa, a primit un an de închisoare cu suspendare. El a demisionat din poliţie la scurt timp după debutul anchetei.Inginerul silvic Ionel Ricea a fost condamnat tot la un an cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, la fel ca un alt inculpat – Constantin Enache. Cel mai ieftin a scăpat Adrian Grasu – 3 luni de închisoare cu suspendare.

În privinţa recuperării prejudiciului, sentinţa de la Neamţ, rămasă definitivă acum la Bacău are prevederi clare: „Obligă pe Moroşanu Benone, Moroşanu Toader Cristinel, Luţ Cristian Nicolae (n.r. judecaţi separat pentru că şi-au recunoscut faptele) să plătească părţii civile Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Neamţ suma de 41.118 lei cu titlu de despăgubiri civile; obligă, în solidar inculpaţii Galanton Dumitru şi Bulai Mihai să plătească părţii civile Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Neamţ suma de 138.611 lei cu titlu de despăgubiri civile. Obligă, în solidar, inculpaţii Moroşanu Benone, acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. ,,BMG IONELA” S.R.L., Todirică Valentin, Măcărescu Ştefan să plătească părţii civile Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ suma de 16.325,15 lei- despăgubiri civile, actualizată la data plăţii efective prin calcularea accesoriilor fiscale prevăzute de Codul de procedură fiscală. – obligă, în solidar inculpaţii Galanton Dumitru, acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. ,,ROXIDAN” S.R.L. şi Caraze Paul Dumitrel să plătească părţii civile Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ suma de 41.388,385 lei- despăgubiri civile, actualizată la data plăţii efective prin calcularea accesoriilor fiscale prevăzute de Codul de procedură fiscală”.

Printr-o sentinţa anterioară, prin care Moroşanu a primit 3 ani cu suspendare, judecătorii au stabilit cum se vor recupera banii de la afaceriştii din ţară implicaţi în reţea. Cel mai mult are de plătit administratorul unei firme din Constanţa – 39.000 lei, urmat de un om de afaceri din Teleorman, cu 20.000 de lei, de administratorul unei firme din Argeş care a achitat deja 18.500 lei, de patronul unei societăţi comerciale din Bacău cu 15.000 lei și de un nemţean din Tazlău, singurul a scăpat cu doar 3.000 de lei.

Cristina MIRCEA

 

aleho