0:00

Actualizare: Compania județeană Apa Serv a postat la rândul ei un mesaj pe contul de facebook legat de gripa aviară, dând asigurări că apa din lacul Bâtca Doamnei și din râul Bistrița nu prezintă pericol pentru consumul populației. Redăm întregul mesaj mai jos:

„Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virusul H5N8 la lebedele găsite moarte pe lacul Batca Doamnei și pe râul Bistrița, Compania Județeana ApaServ S.A. menționează următoarele:
Apa furnizată în rețeaua de distribuție nu prezintă pericol pentru consumul populației.
Sursa de apă brută este captată din Lacul Bâtca Doamnei cu ajutorul sorburilor de la o adâncime de 3 metri, fiind supusă în timpul procesului tehnologic unor tratamente fizico-chimice în vederea potabilizării.
Fluxul tehnologic din Stația de captare-tratare de la Piatra Neamț, având ca sursă de suprafața Lacul de acumulare Bâtca Doamnei, este supravegheat permanent pe fiecare etapă în parte, prin efectuarea de analize fizico-chimice și microbiologice.
Parametrii obținuți se încadrează în limitele impuse de Legea Calității Apei 458/2002.
Nu s-au constatat depășiri ale valorilor parametrilor obținuți atât pe flux cât și la ieșirea din stația de tratare”.

Știre inițială: După ce astăzi președintele DSVSA Neamț, Sorin Ulea, a afirmat că două lebede găsite moarte în zona lacului Bâtca Doamnei erau infectate cu gripă aviară, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău a emis un comunicat cu recomandări pentru populație. Redăm comunicatul integral mai jos:

„Prin adresa nr.100/28.01.2017 emisă de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț – Serviciul Control Oficial Sănătate Animală  împreuna cu Planul de Măsuri transmis către Centrul Local de Combatere a Bolilor Neamț populația este înștiințată despre prezența virusurilor gripei aviare la unele din lebedele ce formează populația de iarnă prezentă pe lacurile Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei și despre măsurile ce trebuie luate în această situație.

Direcția de Administrare a Parcului National Ceahlău, unitate în subordinea Consiliului Județean Neamț, în calitate de custode al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0125, recomandă:

 • Respectarea cu strictețe a indicațiilor Direcției Sanitară Veterinară Neamț transmise populației;
 • Păsările domestice trebuie ținute închise, fără a fi lăsate să ia contact cu păsările sălbatice și trebuie urmărite orice modificări în starea lor de sănătate;
 • Nu hrăniți păsările sălbatice;
 • Limitați utilizarea lacurilor pentru recreere. Cetățenii sunt obligați să întrerupă orice contact cu păsările sălbatice și să nu se apropie de lebedele pentru a le hrăni cu pâine sau alte resturi alimentare, pentru, de ex., realizarea de selfie-uri;
 • Evitați apropierea de mal, cu precădere în locurile unde păsările au fost învățate să primească hrană, pentru a nu călca și a nu lua contact cu excrementele acumulate acolo;
 • Anunțați imediat instituțiile avizate de prezența păsărilor bolnave sau decedate.

Informații utile

 • Virusurile care cauzează gripa aviară se împart în 2 grupe – virusuri slab contagioase și virusuri puternic contagioase.
 • Rezervorul natural al acestor virusuri sunt și speciile de păsări acvatice.
 • Aceste virusuri, normal prezente în populațiile de păsări sălbatice se pot transmite și pot infecta păsările domestice cauzând importante pagube economice.
 • Ca orice virus gripal, acești agenți infecțioși sunt extrem de flexibili și adaptabili, unele tulpini putând cauza infecții și altor grupe de animale (în afara păsărilor).
 • Anumite tulpini extrem de virulente, au cauzat, episodic, infecții la oameni, soldate chiar cu decese.
 • Transmiterea de la păsări la oameni a acestor virusuri este însă greoaie, cazurile inventariate până acum fiind cauzate de o expunere prelungită și intimă la păsările bolnave, în ferme sau crescătorii”.

Date de contact

DIRECŢIA SANITARĂ-VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR NEAMȚ

Telefon 0233-223 259

DIRECŢIA DE ADMINISTRARE A PARCULUI NAȚIONAL CEAHLĂU

e-mail: [email protected], Tel. / Fax: 0040-233-256600

Articolul precedentFestivalul-concurs “FLORILE CEAHLĂULUI”, ediţia a XXIX-a (2017)
Articolul următorDoi poliţişti şi un pădurar din Grinţieş s-au predat la Penitenciarul Iaşi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.