0:00

Întâlnirea cu reprezentanții ONG-urilor din Roman a debutat cu o introducere rostită de primarul Lucian Micu, salvatoare pentru multe persoane din sală, care păreau cu totul derutate de convocarea primită. ”Organizez aceste întâlniri, deoarece sunt convins că rezolvarea problemelor comunității se face prin dialog. Dvs., care reprezentați glasul societății civile, aveți un rol important în acest dialog, de aceea trebuie să fiți ascultați. Cred că putem veni cu proiecte în folosul romașcanilor, pentru că, sunt convins, ne dorim cu toții să trăim într-un oraș modern, curat și civilizat. Când am gândit această dezbatere și am luat lista de la ANAF, am constatat că erau peste 300 de organizații, dar, din păcate, abia 20% dintre ele sunt active. Vă felicit, pentru că știu cât este de greu să vă descurcați și să vă desfășurați activitățile. Doresc să realizăm împreună parteneriate, să identificăm proiecte și să le punem în practică, la nivelul comunității, în funcție de fondurile pe care le avem”, a spus primarul Lucian Micu.

O primă constatare este că ONG-urile romașcane au activități din cele mai diverse, de la after school la cercuri de dans, de la teatru pentru copii până la ateliere de tâmplărie și pepiniere unde rromii și copiii lor învață să muncească.

Expunându-și rezultatele obținute până acum, fiecare reprezentant a solicitat câte ceva, în general spații pentru desfășurarea diverselor activități și mijloace de transport (în cazul asociațiilor care se ocupă de promovarea copiilor talentați, care trebuie să participe la festivaluri și concursuri). S-a remarcat reprezentantul Fundației ”Melchisedec Ștefănescu”, care a solicitat primăriei să întocmească un Regulament privind finanțarea organizațiilor nonprofit, în baza căruia ONG-urile ar putea interacționa și realiza în comun acțiuni similare sau cu același public țintă. Fundația Melchisedec a oferit un adăpost pentru cazurile de violență în familie  și s-a oferit să contribuie la orice program umanitar pe care celelalte ONG-uri din zonă le desfășoară.

Mai multe asociații s-au oferit cu voluntari pentru diverse activități și munci. Una peste alta, dezbaterea a fost fructuoasă, fie și din prisma faptului că, măcar pentru o singură dată, toate organizațiile non-guvernamentale active din Roman s-au întâlnit în aceeași sală și și-au dat seama ce pot face împreună. (D.A.)

Articolul precedentO firmă din Iași strânge gunoiul pe Valea Muntelui
Articolul următorFOTO CSM Roman învinsă de prospeţimea „tigroaicelor”!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.