Sosirea primăverii și a sărbătorilor pascale dau ghes gospodinelor și gospodarilor să-și primenească grădinile, balcoanele sau casele, în funcție de posibilități. Cultivatorii și vânzătorii de flori, semințe și puieți de arbori ornamentali și fructiferi au invadat Piața Centrală Piatra Neamț în speranța că vor prinde cele mai bune momente să-și vândă marfa. Cumpărătorii… puțini și strânși la pungă, deși prețurile nu sunt exagerate și nici nu s-au schimbat față de anul trecut. Oferta… bogată și variată.

Piaţa Centrală: Flori pentru toate gusturile și buzunarele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Frigul strică afacerile

”Nu merge vânzarea așa cum ne așteptam. Probabil și din cauza vremii din acest an. Oamenii și-au pregătit grădinile când au văzut că se încălzește și apoi a venit valul acela de frig. Semințele de exemplu, se cumpără, la noi cel puțin, pentru că practicăm prețurile de anul trecut și vindem doar semințe românești. Acesta este un lucru foarte important pentru majoritatea cumpărătorilor care vin special din zonele rurale pentru a cumpăra de la noi”, a spus administratorul unui magazin specializat în vânzarea de semințe de zarzavaturi și flori.

”Foarte prost merge vânzarea în această perioadă. Vine lumea dar puțini cumpără. Probabil lumea nu are bani. Eu zic că nu e mult un pom fructifer, cu 15 lei. Așteptăm să-și mai revină și vremea, fluctuațiile de temperatură fiind unul din motivele pentru care merg prost vânzările. Poate înainte de Paște se mai întâmplă ceva”, a precizat un alt comerciant.

Piaţa Centrală: Flori pentru toate gusturile și buzunarele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cumpărători: „Preţuri acceptabile”

Zona destinată vânzării florilor, în Piața Centrală, este, zilele acestea, mai aglomerată decât piața în sine. Zeci de florari, producători sau revânzători de răsaduri de flori oferă ochiului trecătorului o adevărată armonie de culori. Șansele ca acestea să fie vândute sunt cele mai mari. Orice gospodină, fie ea tânără sau mai în vârstă își pregătește casa și grădina pentru sărbătorile de Paște.

”Nu mi se par foarte mari prețurile. Erau cam la fel și anul trecut. Iar după sărbători acestea mai scad. Deocamdată mă uit, iar apoi voi cumpăra. E păcat să nu pui asemenea frumuseți în curte, chiar și în fața blocului”, a declarat M.I., din Piatra Neamț.

”Nu am grădină, însă le pun pe balcon. Cumpăr răsaduri de flori care să reziste până la sfârșitul verii. Sunt foarte frumoase, mai ales florile agățătoare. Prețul e așa cum e. Nu ai ce să faci, iar ei știu că în perioada asta lumea cumpără”, a spus o altă doamnă care cumpăra răsaduri.

Piaţa Centrală: Flori pentru toate gusturile și buzunarele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vânzătorii: „Nu prea merge”

Florarii spun însă că vânzările nu mai merg ca în alți ani. Unii rămân cu marfa nevândută sau sunt nevoiți să scadă prețul, chiar să negocieze pentru a fi siguri că nu rămân cu răsadurile pe stoc.

”Sunt frumoase și spunem noi, ieftine. Dar nu merge. Poate se încălzește de acum înainte și se mai mișcă ceva. Aceasta este perioada în care se pun răsaduri de flori”, a spus unul dintre comercianții de flori din Piața Centrală a municipiului Piatra Neamț.

Irina CĂLIN

Preţurile seminţelor

Cei ce doresc să cultive o grădină de zarzavaturi ar trebui să știe că semințele costă, în funcție de proveniență, calitate și soi, între 1,5 lei și 7 lei un plic sau, după caz, 100 de grame. Cele mai scumpe semințe sunt cele de țelină, mazăre sau fasole care se vând, tot în funcție de cantitate, pentru 3 sau 7 lei plicul. Prețul per kilogram al arpagicului a scăzut însă considerabil de la începutul lunii martie și până în prezent. Un kilogram de sămânță de ceapă costă între 3,5 și 5 lei, în funcție de soiul propus spre vânzare. Bulbii de flori, cele care se cultivă în grădină și butașii de trandafiri sunt cei mai scumpi din categoria ”semințe”. Un plic de 100 de grame cu bulbi de gladiolă, crin sau begonie costă 7 lei, iar un butaș de trandafir costă 9 lei. Răsadurile de flori par a fi cele mai ieftine, deocamdată. Un fir de panseluță costă între 1 leu și 1,5 lei, în funcție de mărime, iar o crăiță nu depășește prețul de 2,6 lei. Mușcatele, în funcție de tip și mărime se vând în piața mare din Piatra Neamț cu 7, 15 sau 18 lei un ghiveci.

Piaţa Centrală: Flori pentru toate gusturile și buzunarele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Flori mediteraneene

Ca o noutate, primăvara aceasta, florarii au adus să vândă în piață și flori de origine mediteraneană. Acestea sunt expuse chiar la intrarea în piața de flori și atrag ochiul trecătorului prin culoare și inflorescență. Amatorii de astfel de flori trebuie să știe că o azalee, care poate fi plantată în grădină, costă între 60 și 250 de lei, în funcție de tip și mărime. Și cameliile sunt o noutate pentru mulți iubitori de flori. Acestea sunt vândute cu 150 de lei ghiveciul, iar florarii dau asigurări că acestea rezistă în timp foarte bine, chiar și la temperaturi scăzute.

Articolul precedentBanu, ochiu consilierului!
Articolul următor… pe scurt …