Prima etapă a înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2016-2017, s-a încheiat pe „minus”, asta în condițiile în care aproximativ 1300 de locuri au rămas neocupate. Reamintim că, potrivit metodologiei de înscriere, părinții au obligația de a înscrie copiii, care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august inclusiv, în învățământul primar, în clasa pregătitoare. Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv, pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei respective.
Chiar dacă vor avea doar 5 ani când vor intra la școală, nu puțini au fost părinții care au vrut să-și vadă copiii în clasa pregătitoare. Astfel, după evaluarea psihosomatică, așa cum reiese din date statistice ale CJRAE, 726 de prichindei au trecut printr-o serie de testări și au fost „admiși” în învățământul primar. Alți 47 de copii au fost întorși la grădinițe, deoarece psihologii au considerat că nu sunt pregătiți pentru parcurgerea clasei pregătitoare. „O parte dintre părinții copiilor, care nu trecut de evaluarea psihosomatică, s-au supărat după ce au văzut rezultatele. Cu toate acestea, potrivit metodologiei, peste aproximativ 6 luni, ei mai pot aduce copiii la o altă evaluare. Dacă specialiștii noștri vor constată că, potrivit criteriilor de selecție, îndeplinesc condițiile de înscriere în clasa pregătitoare atunci copiii vor fi asimilați de școli”, a precizat prof. Melania Pleșa, director al CJRAE Neamț.
Etapa a doua de înscriere (30 martie – 8 aprilie) se va desfășura în baza unei proceduri specifice, care va preciza modul în care se vor putea înscrie copiii pe locurile rămase disponibile. Școlile care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere.
(Marian TEODOROF)