reclama autocenter

nicu-albu

Unul din cei mai destoinici primari pe care i-a avut Piatra Neamţ este, fără îndoială, Nicu N. Albu. Moşier şi exploatator de păduri, el a ştiut şi a reuşit să schimbe faţa oraşului Piatra Neamţ la început de secol XX.

Se naşte la Piatra Neamţ, la 2 februarie 1853 în familia Mariei (Ostvald) şi lui Neculai Albu, administrator de moşii şi deţinătorul unor păduri de pe văile Bistriţei, Lotrului şi Oltului şi face studiile primare la Piatra Neamţ. Absolvă studiile secundare la Academia Mihăileană de la Iaşi şi Facultatea de medicină din Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica unui fruntaş liberal, Enache Cantemir din Buhuşi, mare proprietar, având relaţii de prietenie cu Elena Cuza, Cargiale, Prinţul Ferdinand (pe care l-a însoţit în călătoriile acestuia pe Valea Bistriţei). Nicu N. Albu a avut moşii la Turtureşti, Mărăţei, Hangu şi Roznov, a fost exploatator de păduri (Lotru, Motru, Hangu, Tarcău, Broşteni), a fost prefect în două mandate (1885-1888 şi 1895-1899), primar al Pietrei între 1901-1904 şi în 1907, deputat între 1891-1895, senator între 1905-1907 şi 1907-1908. În calitate de prefect şi om politic şi-a adus contribuţia la dezvoltarea economică a judeţului, la construirea unor şosele şi străzi, a liniei ferate Bacău – Piatra Neamţ, a unor instalaţii industriale pe valea Tarcăului. A introdus iluminatul electric în oraşul Piatra Neamţ, utilizând uzina societăţii Foresta, proprietatea lui Dimitrie Lalu. El este primarul care a amenajat Parcul „Cozla” şi a corectat cursurile râului Bistriţa şi ale pâraielor Cuiejdi şi Borzoghean.

De numele său se leagă proiectarea şi finalizarea reţelei de şosele care leagă şi azi Piatra Neamţ de Bicaz, de Hangu până la Dorna, Târgu Neamţ de Poiana Largului cu trecere prin Pipirig şi peste dealul Petru Vodă. De asemenea, a determinat realizarea liniilor ferate Bacău – Piatra Neamţ (spre partea de vest a oraşului), Piatra Neamţ – Tarcău. El a fost cel care a introdus primul telefon din ţară la Prefectura Neamţ, extinzînd mai apoi reţeaua telefonică în toate comunele judeţului, la 1906 toate “comunele rurale” fiind legate de Capitala ţării. Nicu Albu a impus exploatarea ştiinţifică a pădurilor, a realizat un program coerent de plantaţii, mare parte dintre pădurile judeţului de astăzi fiind realizarea acelei epoci.

O mare parte din realizările care au dus la modernizarea acestei zone sunt legate de evoluţia sa politică şi de spiritul său administrativ. Sub influenţa şi prin consecvenţa cu care a urmărit sincronizarea condiţiilor de viaţă şi de civilizaţie ale judeţului Neamţ la cele ale României şi ale Europei, Nicu Albu s-a dovedit a fi un adevărat ctitor, un promotor al dezvoltării şi modernizării locale şi zonale.

Nicu N. Albu a pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani. Alt primar al Pietrei, de după el, liberalul Dimitrie Hogea, afirma despre Nicu N. Albu: „În luptele politice era drept şi cavaler, adversar temut dar respectat. Nu ura, nu era răzbunător, iar pe mulţi, pe foarte mulţi dintre adversarii politici îi ajuta mai mult chiar decât pe partizanii săi”.

Moare la 31 mai 1908, la Piatra Neamţ şi este înmormântat în cavoul cedat de Elena Cuza. Pentru tot ce a făcut, la 14 septembrie 1923, s-a inaugurat bustul-monument al acestuia, în prezenţa fruntaşilor liberali I.I. C. Brătianu, I.G. Duca şi dr. I. Constinescu, iar în 1995 Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ îi acordă, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare. O stradă din Dărmăneşti îi poartă numele.

Articolul precedentTrosc, pleosc,buf!
Articolul următorAngajări la TRW Automotive