papagalii fara bilet

Dis dă morgăn pe la unșpe, primim un mesaj în poșta de meil dă la un șpionete de câmp, adecă dă pe surse.  Zice mnealui cum că că vine de la capitală dom‘ gheneral Oprea (pentru onorrrrr ocupați gările, pardon, prezăntați armele !). Na, și o mai zis să fim regulamentari, nu dășchisi la copcă până la brăcinarii gumarilor ori cu tuleiele până la genunchi, că nu să cade să facem sminteală dă imagine. Cumătru‘ den dreapta o zis că el nu renunță la perciuni că-s moștenire și să teme să nu-l trăsnească cumva. Ăsta de lângă mine fuge de oaste ca rușii de apă, așa că n-ai cu cine sta de vorbă. Ș-o căzut beleaua pă mine să mă ferchezuiesc. Acuma eu nu zic că mi-ar sta rău să mă face domnu‘ Oprea un pic de colonel, că la câți o făcut, mare lucru să nu fie și unii care știu să mestece cu pușca-n fasole și trag la țintă brăcinari număru‘ șase. Da‘ eu nu cer așa ceva. Că dacă dă ordin să mă face căprar, îmi cer ăștia de pe cracă de băut, și nu alta, da‘ ăsta de lângă mine, cân‘ se-mbată, cântă Internaționala până i se indreaptă perciunii lu‘ cumătru‘. În rest, bun venit domnu‘ menistru‘, că noi stăm pe loc repaos !

Asară, primesc plocon de la un nepot mai vrăbios așa, o bucată pet de steclă cu niște bericioacă ca să-mi netezesc penele den coadă că stăteau ca releu de pe Chetricica și mă încurcau la mers. Și mamiferu‘ dă nepot nu-mi lasă inștrucțiile de folosință că „lasă că știi matale ce să face cu licoarea asta“. Și m-apuc s-o beu. Dracu‘ m-o pus ? El zice că nu. Da‘ unde ai văzut ucigă-l toaca să spuie drept, că dupe prima dușcă am început să văz vedenii că eram primărete pe cracă și albitru‘ dă meci ca domnu‘ Porumboiu (s‘ trăiț). Ș-unde mai pui că eram cătat la tilifoane de domnu‘ menistru prim, cum că să mă anunță că vine să mă puie prifect, că nu să cade, să avem unu care face naveți pe banii statului și să umble despachetat la cămeși. Noroc că m-am trezit, cu toate penele la locu‘ lor. Acuma, ce-i drept, merge o dumă că domnu‘ Ponta, viitor Titulescu, vine pi la noi, da‘ e posibil să fim la domnu‘ premare și bunic (să trrrrrăiț și să vă trăiască !) , c-o scos nește pălincă cu iz dă zmeuri la pet dă doi litre pentru conoscători și nu să cade să lipsim de la prilej să ne râdem pe noi, care bem numai den aia de smochini  lânoase din pet dă dud. Aferim!

O buhniță haladită în horoscoape și aspră la pene ca glasu lu‘ ăla de-o cântat la Iorovizion fără ouă, o tras în cărț‘ să vază, dacă nu comva să mai mișcă oarece pren vale, că de sus nu să vede nemica. Și iesă juveți dă pică pe-o dungă, dară cu susu‘ n jos. Asta nu-i a bine. Ș-al dracu‘ că să potrivește cu altă dumă, cum că că niște onorabili cu bozonarele pline o început să-și facă recensăminte la marafeți că le-o perdut număru‘de la atâtea dealuri pentru schiuri, conducte vechi date ca noi de alantăieri, șăntiere dă lucrări plătite de tri ori ș-alte daraveli răsplătite înainte pentru predare la sfântu‘ Wait for me … de crapă Deneau de ciudă că nu i-o prins cu mistria între degete. Și cică ca să nu doarmă în paturi străine, s-o înscris pă o listă scurtă la un dom‘ șăf de la noi, să ceară voie să se duce în alte părți cu biznisurile, că simte ei la naretă un damf de mascați tremiși de procorori cu peceți în frunte, să le aducă cafeli înainte de a se merge la privată în izmene. Acuma noi zicem să aibe răbdare ceilanți, că lista e lungă ori să să bage pe ușa den dos de supt preș ca să fie primii ca oltenii la învierea morților îngropați de-a-mpicioarelea. Noroc că o adormit buhnița și n-o mai dat în cărți că tocmai să vedea o damă di treflă cu șosete lungi până la gâlci. Al dracu‘ cărțile astea!

Articolul precedentDeputatul Munteanu în sprijinul siderurgiștilor
Articolul următorPersonalitatea săptămânii: Nicu N. Albu – 105 ani de la moarte