0:00

Profesorul universitar dr. Ioniţă Ichim s-a născut în satul Prisecani, comuna Bogheşti din jud. Vrancea la data de 1 mai 1940.  A absolvit studiile primare în satul natal, iar liceul la Podul Turcului. Studiile universitare le-a absolvit la Facultatea de Biologie-Geografie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi în anul 1965, fiind apoi angajat ca cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetări-„Stejarul”- Pângăraţi din judeţul Neamţ unde a activat până în anul 1990. Prin concurs, a ocupat funcţia de cecetător ştiinţific principal I şi, tot prin concurs, la sfârşitul anului 1990, a ocupat postul de profesor universitar în cadrul Catedrei de Geografie de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.

Profesorul univ. dr. Ioniţă Ichim s-a impus în atenţia colegilor şi studenţilor de la Facultatea de Geografie şi Geologie din Iaşi cursurile sale de Geomorfologie generală şi Geomorfologie aplicată susţinute de el remarcându-se prin temeinicia argumentării ştiinţifice, iar activitatea ştiinţifică în domeniul cercetării a fost continuată la Staţiunea de cercetări biologice, geologice şi geografice de la Stejarul- Pângăraţi, mutată ulterior la Piatra Neamţ.

În cadrul Staţiunii-Stejarul cercetătorul Ioniţă Ichim s-a impus prin studii de înaltă probitate ştiinţifică, prin organizarea şi dotarea Laboratorului de geomorfologie, prin înzestrarea bibliotecii cu lucrări geografice de mare valoare din ţară şi de peste hotare, prin antrenarea colegilor mai tineri într-o intensă muncă de documentare şi cercetare, reuşind să creeze în jurul lui un adevărat centru naţional de geomorfologie modernă, bazat pe cele mai noi achiziţii metodologice şi conceptuale, centru a cărui prestigiu s-a impus pe plan naţional şi internaţional.

A publicat peste 125 articole ştiinţifice de specialitate în diverse publicaţii de profil din ţară şi peste 25 articole în străinătate (Marea Britanie, SUA, Germania, Japonia, Spania, Polonia etc). Acestora li se adaugă cele 12 cărţi de specialitate elaborate în colaborare sau ca singur autor. Teza de doctorat intitulată Munţii Stânişoarei – Studiu geomorfologic susţinută în anul 1973 la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi şi publicată în anul 1979 la Editura Academiei a fost onorată cu premiul Gh. Murgoci al Academiei Române din anul 1981.

Ca om de ştiinţă a fost prezent la majoritatea sesiunilor ştiinţifice de geografie din ţară şi importante sesiuni internaţionale cu tematică geomorfologică unde a fost cooptat ca membru al unor prestigioase comisii şi asociaţii internaţionale: Comitetul Internaţional de Geomorfologie, Asociaţia Internaţională de Conservare a Apelor şi Solurilor, Asociaţia Internaţională de Control a eroziunii, etc. Conducător de doctorate în domeniul geomorfologiei, a trecut la cele veşnice în anul 2007, lăsând  în urma sa o adevărată şcoală în acest domeniu. Este cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Articolul precedentCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE
Articolul următorCeahlăul – Gaz Metan (25 aprilie, ora 19, Digi Sport 1)