Liderii organizațiilor sindicale ale pensionarilor din județul Neamț au transmis Guvernului, prin intermediul prefectului Adrian Niţă, problemele cu care se confruntă din cauza scumpirilor în lanţ şi au punctat câteva cereri.
Întâlnirea a avut loc marți, 11 octombrie, pe fondul unor proteste ale sindicatelor seniorilor anunţate în întreaga ţară. „Am dezbătut cu reprezentanții filialei nemțene a Federației Naționale a Pensionarilor din România, cu cei ai Uniunii Județene a Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Neamț, Uniunii Pensionarilor din România – Filiala Roman, Uniunii Generale a Pensionarilor – Filiala Nr. 2 Târgu-Neamț, revendicările pe care aceștia le-au readus în atenția noastră spre a fi transmise Guvernului României. Îi asigur pe toți cei prezenți la discuții că materialele înaintate de ei vor ajunge cu celeritate pe masa Guvernului, spre a fi incluse în viitoarele programe, măsuri de protecție socială sau inițiative legislative care să statueze punerea în aplicare a unor noi prevederi legale. Îmi doresc din suflet ca revendicările pensionarilor din Neamț să-și găsească rezolvarea, iar în viitor, seniorii noștri să nu mai fie nevoiți să recurgă la proteste pentru a avea un trai decent“, a declarat prefectul de Neamţ.
Pensionarii cer majorarea punctului de pensie cu diferența de la 27% la 40%, aşa cum prevede legea, indexarea pensiilor cu rata inflației, plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, stabilirea și aplicarea unor măsuri care să influențeze menținerea sau scăderea nivelului actual al prețului produselor alimentare. În listă sunt incluse și interzicerea debranşărilor de la utilităţi pentru neplata facturilor, promovarea principiului contributivității în stabilirea pensiilor pentru toate categoriile sociale și profesionale, acordarea ajutorului pentru soțul/soția supraviețuitor în cuantum de 35% din pensia celui decedat, fără cumularea cu propria pensie, convertirea în bani sau tichete de masă a tichetelor de călătorie nefolosite de la un an la altul, alocarea de fonduri pentru activitățile organizațiilor pensionarilor, abrogarea legilor care oferă pensii privilegiate unor categorii sociale cu venituri mari, acordarea celei de-a 13-a pensie în două tranșe, de Paște și Crăciun, acordarea unor spații pentru sediile organizațiilor de pensionari din județe și neimpozitarea pensiilor de până la 3.500 lei, sunt alte doleanţe ale acestora. Propunerile care pot fi rezolvate de instituţiile locale vor fi transmise de prefect celor cu putere de decizie.
Ministrul Marius Budăi a transmis, tot ieri, că va exista o majorare a punctului de pensie, însă de minimum 10%, iar punctul de pensie va crește de la 1.586 de lei acum, la 1.745 de lei.
Angela Croitoru