Eterna problemă a pensiilor speciale se prelungește după decizia de ieri a Curții Constituționale prin care Legea nouă care reglementează domeniul a fost retrimisă în Parlament. Fostul deputat de Neamț, actual președinte al Curții Constituționale, Marian Enache a declarat că „unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale”. Printre obiecțiile formulate se numără ideea că „diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției (…), recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate (…), impozitarea nu poate avea caracter sancționator”. Deci legea nu a fost declarată neconstituțională în ansamblul său ci doar anumite părți, în principal cele referitoare la pensiile magistraților.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca Parlamentul în ședință extraordinară pentru a încerca să aplice schimbările necesare pentru a „modifica Legea Pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR”. El a făcut apel către ministrul Justiției, Alina Gorghiu să „formuleze amendamentele contestate cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”.
Având în vedere că pensiile speciale au fost o problemă pe agenda publică de ani de zile, se ridică întrebarea de ce există grabă acum. Răspunsul este același ca și cel pentru mult necesara reformă a administrației publice (amănunte aici) anunțată ieri: bani. Nu banii dați pe pensii speciale, aproximativ 1,5 miliarde de lei pe an, ci banii europeni. Reforma pensiilor speciale este o cerință pentru ca România să poată accesa fondurile din Programul Național de Redresare și Reziliență. După cum a spus chiar premierul „Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”.
Vlad B.