tg Eminescu 2014

Casa Culturii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Primăria Târgu-Neamț, Muzeul de Istorie și Etnografie, Muzeul Memorial „Veronica Micle” , cele trei licee din oraș și Biblioteca Orășenească, au organizat, în zilele 14-15 ianuarie, Zilele Eminescu ediția a XXIV-a – „Pașii lui Eminescu la Târgu-Neamț”.

Astfel, marți, la ora, 14 în cadrul manifestărilor a avut loc o vizită la Muzeul Memorial „Veronica Micle”, iar de la ora 15 la Muzeul de Istorie și Etnografie s-a desfășurat o sesiune de comunicări științifice, prezentată de poetul Gheorghe Simon și elevi ai școlilor partenere. La eveniment au participat alături de organizatori, de directorul Casei Culturii „Ion Creangă” Margareta Mihăilescu, și city-managerul Vasile Apopii, dar și numeroși profesori, oameni de cultură locali și elevi. În aceeași locație, a avut loc și un moment literar-artistic prezentat de elevi ai școlilor partenere, iar la final Veronica Luca, angajată a Primăriei Târgu-Neamț, a prezentat publicului o expoziție de grafică proprie.

„Am încercat astăzi să organizăm aici acest eveniment ce prilejuiește atât Zilele Mihai Eminescu, cât și Zilele Culturii Naționale. În cadrul acestui simpozion avem și o lucrare intitulată Pașii lui Eminescu la Târgu-Neamț , așa cum și noi astăzi facem pași pe urmele Luceafărului poeziei românești. După cum bine observați, aici există și o expoziție de grafică a doamnei Veronica Luca, pe care vă rugăm să o admirați. Mulțumesc pe această cale tuturor colaboratorilor care s-au implicat în organizarea acestui simpozion”, a spus Margareta Mihăilescu.

Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la ora 12, a avut loc și o vizită la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești și un program artistic prezentat de Casa Culturii „Ion Creangă” la Biserica familiei Eminovici în cadrul Expoziției de bunuri culturale mobile „Eminescu. Primele lumini”.

Eminescu celebrat și la Vânători

Miercuri, 15 ianuarie, la Centrul Social-Cultural „Mihail Sadoveanu” al comunei Vânători a avut loc o manifestare culturală dedicată marelui poet Mihai Eminescu. Sala Casei de Cultură din Vânători a fost arhiplină datorită numărului mare de elevi și profesori, în frunte cu primarul Adriana Petraru. Manifestarea a fost deschisă de primarul comunei, care a dorit să transmită audienței importanța acestei zile pentru cultura românească, dar și eforturile susținute ale administrației locale de a celebra memoria marelui poet așa cum se cuvine.

vanatori eminescu 2014

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a celebra 164 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu și mă bucur să observ o largă participare a cadrelor didactice și a elevilor. Nimic nu este mai important pentru o comunitate decât promovarea actului de cultură care ne sensibilizează sufletul. Felicit organizatorii acestei manifestări, felicit cadrele didactice și elevii care s-au pregătit să ne ofere momente inedite. Primăria Vânători a susținut, susține și va susține nemijlocit actul de cultură”, a declarat Adriana Petraru, primarul comunei Vânători.

Rând pe rând, pe scenă, au urcat mai multe grupuri de elevi ai școlilor din comună care au susținut recitaluri de poezii.

C.T. STURZU

Articolul precedentBig Brother se va extinde la Roman
Articolul următorPrimarii și hârțogăraia de început de an