Partidul Național Liberal și-a pus decisiv amprenta asupra modernizării statului român. Liberalismul românesc s-a clădit pe dorința de independență și unitate, pe nevoia de a avea școli și instituții moderne ale statului, dar și drepturi și libertăți consfințite prin legi. Originile mișcării liberale datează încă din vremea Revoluției de la 1848, iar momentul 24 mai 1875 a constituit doar instituționalizarea și coagularea unor grupări ce se exprimau deja pe scena politică românească.
La baza liberalismului a stat ideea că orice ființă umană are, prin naștere, drepturi pe care orice putere trebuie să le respecte: dreptul la viață, la libertate și la proprietate.
Pentru județul Neamț, Nicu Albu a fost, fără îndoială, o figură proeminentă a liberalismului. La numai 32 de ani, a fost desemnat prefect, funcție pe care a ocupat-o în două rânduri. A fost deputat în Parlamentul României, între 1891 și 1895, și senator în două mandate. Nicu Albu a făcut demersuri pentru modernizarea căilor de transport, pentru dezvoltarea industriei locale, a comerțului și a agriculturii, măsuri ce au dus, în final, la dezvoltarea zonei și la creșterea bunăstării fiecărui locuitor. Cu siguranță, cea mai importantă contribuție și-a adus-o, însă, ca primar al orașului Piatra Neamț. Consecvent unor principii profund liberale, și-a dorit ca întreaga zonă să fie modernizată asemeni întregii Europe. De numele său se leagă proiecte ce sunt și astăzi utilizate: calea ferată Piatra Neamț – Bacău și Piatra Neamț – Tarcău, drumurile ce leagă Piatra Neamț de Bicaz, Târgu Neamț, Poiana Largului, cu trecere prin Pipirig, și peste dealul Petru Vodă. Județul Neamț a fost primul din țară unde s-a introdus telefonia, inițial, la Prefectura Neamț, pentru ca, ulterior, rețeaua de telefonie să fie extinsă, în 1906, în toate comunele județului.
Ca primar al orașului Piatra-Neamț, în numai trei ani ai primului său mandat, a construit școli, străzi și trotuare, a sprijinit sănătatea și cultele, a amenajat cursul râului Bistrița, a deschis o baie publică, a înființat Parcul ”Cozla”, după ce a împădurit versantul cu același nume, a inițiat lucrări edilitare de mare importanță. În același mandat 1901-1904, a introdus iluminatului electric şi apa potabilă în oraș și a construit o gară nouă, care s-a păstrat până astăzi.
În calitate de prefect, Nicu Albu a interzis tăierea la întâmplare a pădurilor din județ. A conceput reguli de exploatare științifică a pădurilor și un program coerent de plantații, iar urmările deciziilor lui se văd și astăzi. Tot el este cel care a pus bazele organizației județene a PNL, pe care a condus-o mai bine de 30 de ani.
Nicu Albu a decedat la 31 mai 1908, la vârsta de 55 de ani. În 1923, s-a inaugurat bustul-monument al acestuia, în prezenţa fruntaşilor liberali I.I.C. Brătianu, I.G. Duca. În 1995, Consiliul Local al municipiului Piatra Neamţ i-a acordat, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare.
Biroul de presă al PNL Neamț
,,Partidul Național Liberal și-a pus decisiv amprenta asupra modernizării statului român.,, Da, pentru timpul trecut , in prezent amprenta este alta, plina de tus… Ce liberali oameni buni , o increngatura de traseisti , demni de romanul lui Filimon !
Sa-l compare cineva pe Nicu Albu cu trepadusii , emanatii de azi a caror parinti au devalizat si s-au inbogatit peste noapte, ar insemna sa-i intinam memoria