* procurorii au renunţat la urmărirea penală a lui Ursărescu, iar în cazul Arsene n-au “efectuat cercetări”
În contextul dezbaterilor şi al statisticii întocmite, săptămâna trecută, pe tema parlamentarilor penali, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aduce linişte. Cel puţin în rândul alegătorilor din judeţul Neamţ, pe care îi asigură că nu sunt reprezentaţi în Parlamentul României de persoane cu dosar penal.
„Cu privire la prima persoană menţionată în cererea dv. precizăm faptul că, la data de 14 aprilie 2014, s-a dispus renunţarea la urmărirea penală, avându-se în vedere că, pe parcursul urmăririi penale, aceasta a achitat debitul datorat bugetului de stat”, ne-a comunicat procurorul Ramona Bulcu, şeful Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Prima persoană” era deputatul Dorinel Ursărescu, cercetat pentru stopaj la sursă, după ce firmele sale (E85 Impex, Motero şi Civica Construct) – care au prosperat pe vremea contractelor cu statul (încheiate mai cu seamă în mandatul 2004-2008) au intrat într-o perioadă de declin. Firma E 85 Impex a mers din rău în mai rău în 2012, când a ajuns să fie executată de Fisc. Cu toate acestea, Dorinel Ursărescu a reuşit să achite contribuţiile restante către stat – bani pe care, de altfel, îi reţinuse de la salariaţi, dar nu-i trimisese către buget.
În noiembrie 2013, Tribunalul Neamţ a “decretat” începerea procedurii de faliment a SC E 85 Impex SRL: “Admite cererea formulată de administratorul judiciar Manager Cont S.P.R.L. În temeiul art.107 alin.1, lit.C din Legea privind procedura insolvenţei. Dispune începerea procedurii falimentului împotriva debitorului «E 85 IMPEX» S.R.L. Roman. Desemnează în calitate lichidator judiciar provizoriu pe fostul administrator judiciar Manager Cont S.P.R.L., cu un onorariu provizoriu de 5% din fondurile obţinute din valorificarea bunurilor , exclusiv TVA, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea 85/2006. În temeiul art. 107 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei, Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă”.
Următorul termen al procesului a fost fixat pentru ziua de 28 octombrie 2014.
SC Motero SRL, firmă cu acelaşi sediu şi acelaşi obiect de activitate (lucrări de constructii a drumurilor si autostrăzilor) cu E 85 Impex, nu o duce nici ea prea bine în ultima vreme. Atât în 2012, cât şi în 2013, societatea a acumulat datorii şi a avut profit pe minus, în ciuda faptului că cifra de afaceri a crescut spectaculos faţă de 2011.
Cât despre Civica Construct, societatea a fost vândută, iar faptul în sine a atras atenţia presei central. De exemplu ”Financiarul” relata acum doi ani că: “Şeful romaşcan al liberalilor nemţeni, Dorinel Ursărescu, s-a debarasat de o firmă înglodată în datorii printr-o manevră menită să evite opoziţia statului. SC «Civica Construct» SRL (J27/1369/2004, CUI 16828310), cu domeniul de activitate preponderent «lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale», a acumulat datorii de 52.636 lei către «stat», după ce în ultimii 5 ani a raportat doar pierderi. Structura acestor datorii, la 30 septembrie 2011, conform Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), arată că achitarea obligaţiilor către stat nu a fost o prioritate. (…) Pe 7 noiembrie 2011, în structura firmei «Civica Construct» SRL apare un nou asociat, Claudiu Candrea. La doar 4 zile, pe 11 noiembrie 2011, se face şi al doilea pas: cei doi Ursărescu se retrag şi unicul asociat rămâne ultimul venit, Claudiu Candrea. Motivul vânzării «Civica Construct» este reprezentat de datorii în valoare de aproximativ două miliarde de lei vechi, bani pierduţi de bugetele de stat şi de cei care au avut proasta inspiraţie să facă afaceri cu ţeparul Ursărescu.
(…) Cu o singură excepţie, toate firmele din Roman la care este asociat Dorinel Ursărescu au sediul social pe strada Tirului nr. 3. Tot aici a rămas şi sediul social al «Civica Construct» SRL după ce Ursărescu s-a debarasat oficial de ea”.
Cazul Arsene s-a rezolvat prin “neefectuare”
Ionel Arsene a fost implicat, la rându-i, într-o poveste dubioasă cu firma sa Rotercom Grumăzeşti, intrată în faliment după ce-a acumulat datorii de peste 5 milioane de lei. Inclusiv la bugetul de stat. El a avut norocul unui lichidator înțelegător, a unor complete la fel de înțelegătoare și acum dă lecții de deontologie a falimentului în cazul altora. Motivul pentru care s-ar fi dispus anchetarea sa, un filmuleţ deocheat despre care mulți au presupus că îl au ca protagonist pe deputat în compania unei june, minoră după aparenţe și dialog prezentat în pelicula cu titrare. Exact aspectul cu privire la posibilitatea ca o minoră să fie dama de companie a bărbatului din imagine, insistența presei centrale care cerea amănunte, toate au făcut ca şeful Inspectoratului de Poliție Neamț să trimită filmuleţul, cu întrebări cu tot, la Parchetul General, instituţia competentă să cerceteze parlamentari. Procurorii au făcut poante pe tema vestimentației personajelor și cam atât.
„În ceea ce priveşte cea de-a doua persoană la care faceţi referire, în urma verificărilor evidenţelor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a rezultat faptul că faţă de aceasta procurorii nu au efectuat cercetări penale”, a precizat aceeaşi Ramona Bulcu din cadrul Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Semn că dincolo de vizionarea filmului, la fel cu alte sute de mii de persoane, procurorii nu sunt interesați de activitatea extraparlamentară a deputatului Arsene. În definitiv, nu ei l-au ales.
Cristina MIRCEA