dnaAndrei Seto, fost șef al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, a fost trimis în judecată de DNA Bacău în două dosare de corupție. Anchetatorii îl acuză de luare de mită în formă continuată, de instigare și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

Conform actelor din primul dosar, Andrei Seto a pretins și primit 30.000 euro, adică 25% din banii încasați de 3 beneficiari aii fondurilor europene destinate instalării tinerilor fermieri. În al doilea dosar, fostul șef OJFIR Bacău a ajutat la instalarea ca șef de fermă zootehnică a unei persoane care nu îndeplinea condițiile pentru această funcție, dar care a fost numită pentru a administra ferma ce aparținea lui Andrei Seto. Ulterior, ferma a primit fonduri nerambursabile de aproape 180.000 lei.

În comunicatul de presă de astăzi, 6 aprilie, DNA precizează:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte a inculpatului SETO ANDREI, la data faptelor director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Bacău.

  1. În rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitatea menționată mai sus, inculpatul Seto Andrei ar fi pretins și primit suma totală de 30.000 euro, de la trei persoane (martori în cauză), beneficiare ale unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2014-2015.

Suma respectivă reprezenta un sfert (25%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Bacău, sub formă de finanțare europeană, de către persoanele respective, în cadrul Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de inculpat pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorilor la aprobarea/soluționarea favorabilă a documentației întocmite în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

În același context, în cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în aceeași calitate de director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, ar fi ajutat una dintre cele trei persoane să obțină fonduri europene în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (…) în ferma apicolă din comuna (…), județul Bacău” în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.

Conduita inculpatului ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept, de către persoana respectivă, a sumei de 176.980 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

  1. În rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în calitatea menționată mai sus, și în scopul de a obține pentru sine, în mod fraudulos, fonduri europene, ar fi determinat și ajutat o persoană să depună la Grupul de Acțiune Locală „Colinele Tutovei” mai multe înscrisuri false în vederea obținerii, în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (…) în ferma zootehnică din comuna (…), județul Bacău”, a unui sprijin financiar nerambursabil.

Înscrisurile respective atestau în mod nereal că persoana respectivă ar îndeplini condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor.

Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei ce ar fi fost însușită de inculpatul Seto Andrei și de persoana beneficiară a proiectului, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cele două cauze.

Menționăm că inculpatul Seto Andrei a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul 560/VIII/3 din 06 iulie 2018).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Articolul precedentEste interzisă vânzarea mieilor sacrificaţi în gospodării sau stâne
Articolul următorAlți 68 de nemțeni confirmați Covid. Record național cu aproape 200 decese și 1.466 pacienți în ATI