Cu mai mulți ani în urmă, Romanul era alimentat cu apă din captarea de la Timișești, captare care datează de la începutul secolului XX. În 1911, se dădea în folosință conducta de alimentare cu apă a municipiului Iași, în lungime de 108 kilometri, incluzând o subtraversare și o supratraversare de râuri. Tot pe atunci s-a dat în folosință și o conductă magistrală de alimentare cu apă a orașului Roman, conductă prin care a curs apă ”de Timișești” până prin anii ’70 ai secolului trecut, când s-a implementat o altă variantă de alimentare cu apă, cea de la Pildești, din pânza freatică a râului Moldova. Magistrala de la Timișești a fost lăsată în conservare.
Municipiul Iași a continuat să ia apă de la Timișești și în prezent are excedent de apă.
Înființarea Companiei Județene ”Apa Serv” a fost, pentru Roman, ca orice altă privatizare: a scăzut calitatea serviciilor, a dispărut dispeceratul din zonă, totul s-a ”centralizat” la județ. După mai mulți ani, nemulțumirile romașcanilor s-au acumulat și, ivindu-se varianta altui operator pentru serviciile de apă și canalizare, conducerea Primăriei Roman și-a arătat interesul pentru alternativă.
După ce, într-o ședință a Consiliului local, conducerea companiei ieșene Apa Vital a făcut o prezentare a activității și performanțelor, primarul Lucian Micu a decis că merită analizată această oportunitate. Așa se face că, joi, 12 aprilie, o delegație compusă din consilieri locali, reprezentanți ai Companiei județene Apa Serv și ziariști a vizitat compania Apa Vital Iași.
Romașcanii au putut vedea, cu ochii lor și ”la fața locului”, prima firmă înființată în județul Iași (are ”J-ul” din Codul Unic de Înregistrare 1). O firmă condusă, în ultimii 15 ani, de aceeași echipă de conducere. O firmă care poate asigura alimentarea cu apă a un milion de persoane. Care, prin resurse proprii, cu IT-iștii firmei, a conceput și implementat un soft numit ”Geografic Informations System”, prin care – pe smartphonuri și pe tabletele angajaților – pot fi vizualizate toate rețelele administrate, parametrii (presiunea apei, debitul, etc.), eventualele defecțiuni și prin care pot fi comandate, de la distanță, vane pentru închiderea unor zone afectate de vreo avarie.
O firmă care își fabrică singură piesele de schimb și cele necesare remedierii unor defecțiuni, care repară apometre defecte, le testează metrologic și le repune în circuit. O firmă care are nu un dispecerat, ci un ”Call Center”, la care apelantul poate obține orice, de la valoarea facturii, până la remedierea unei defecțiuni și încheierea unui nou contract de furnizare de servicii.
Compania ”Apa Vital” are o bază materială și de producție impresionantă, o logistică de invidiat și un management performant. Fiindcă nu e de ici, de colo să manageriezi activitatea a peste 1.700 de angajați, pe o zonă care se suprapune pe județul Iași și pe sute de kilometri pătrați din alte județe.
Discuțiile, întrebările romașcanilor, enunțurile ieșenilor, toate au condus la concluzia că ar fi foarte potrivit pentru municipiul Roman să se desprindă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua Neamț”, cu servicii oferite de Compania Județeană Apa Serv și să intre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”ARSACIS – Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi”.
În aceste condiții, s-a discutat și despre eventualele costuri de desprindere de ADI Aqua Neamț. Reprezentantul Apa Serv a statuat că, în cazul dezafilierii de la Aqua Neamț, Romanul ar trebui să-i returneze acestei asociații (implicit Apa Serv) valoarea cofinanțării proiectului care a fost implementat de Apa Serv în oraș, respectiv modernizarea stației de epurare a apelor uzate, ceea ce, în cifre reci, înseamnă o sumă în jurul a un milion de euro. Bani pe care Apa Vital Iași este dispusă să o suporte, în cazul în care Romanul se afiliază la ”ARSACIS”. ”Odată ce Apa Serv nu va mai avea clienți în Roman, este normal să fie «recompensată» și atunci noi, cei care vom exploata, va trebui să recompensăm”, a spus dr. ing. Ion Toma, director general Apa Vital.
În rest, din discuții, a rezultat că Apa Vital va prelua atât investițiile Apa Serv, cât și personalul, sediul și orice altă logistică.
”Este important factorul economic, evident”, a spus primarul Romanului, domnul Lucian Micu, ”și, venind către această companie, prețul este mai avantajos pentru populație. Dar ne dorim și servicii mai bune, pe care să le oferim cetățenilor, acesta fiind obiectivul nostru primordial. Eu cred că discutăm despre o companie să sănătoasă, bazată pe niște principii sănătoase și faptul că, de 15 ani, are același management spune multe despre ce este și ce poate această companie”. (D.A.)