0:00

  • interviu cu senatorul Eugen Ţapu (PNL)

Plecarea Partidului Naţional Liberal de la guvernare şi dezicerea de ce a însemnat „funcţionarea” USL după alegerile parlamentare din 2012 reconfigurează, la nivel declarativ şi de inventar, întreaga opoziţie politică din România. Pentru Piatra Neamţ, oraş marcat de convenţii politice hidoase, tenebroase, ocuparea acestui teritoriu poate aduce cel puţin trezirea la o viaţă politică decentă. Dacă va fi chiar una liberă, concurenţială, iar senatorul Ţapu nu va sfârşi prin a fi izolat, rămâne de văzut. (Viorel COSMA)

Opoziţia politică renaşte la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

● Dezbaterile pentru europarlamentare vor fi pe teme interne

– În ce se poate împiedica preşedintele Antonescu în drumul spre preşedinte al României?

– În nimic. În opinia mea nu se va împiedica în acest drum. Eu cred că foştii noştri parteneri de la PSD, în frunte cu domnul Ponta, împingându-ne spre Opoziţie, ne-au deschis noi culoare de a câştiga preşedinţia României.

– Dacă nu se împiedică el, din exterior cine-l poate împiedica?

– Singurul lucru pe care-l văd eu ca un impediment major este „turul zero” al alegerilor prezidenţiale, care înseamnă alegerile pentru Parlamentul European.

– Asta-i o referinţă falsă preluată de mulţi pe de rost. De ce să fie reprezentative? Prin tradiţie alegătorii nu participă, nu se omoară cu ele.

– La nivel de imagine sunt. În linii mari, nu sunt reprezentative pentru ce-o să urmeze la prezidenţiale, dar au devenit importante pentru toate partidele la nivel de imagine.

– Pentru PSD, cu aparatul de partid formidabil, e suficient ca pe fondul absenteismului să-şi mobilizeze exemplar alegătorii şi obţine un scor spectaculos, dar perfect nereprezentativ pentru România.

– Nu e nereprezentativ, e fals. Eu cred şi sper că de data aceasta prezenţa să fie mult mai mare şi datorită dinamicii şi evoluţiilor din ultimul timp în plan politic.

– Adică?

Cred că mobilizarea partidelor şi a simpatizanţilor va fi mult mai serioasă.

– Cum îi aduci la vot? Cum transferi mesajul, problemele interne într-un vot unde-i spui alegătorului că Parlamentul European înseamnă Vocea Popoarelor?

– În Parlamentul European se iau decizii care privesc şi viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean, inclusiv român. Într-adevăr, e mai abstract, e mai greu de explicat.

– Şi ce are problema internă cu mobilizarea pentru votul care dă reprezentare la Bruxelles şi Strasbourg?

– Eu cred că majoritatea dezbaterilor la alegerile europarlamentare nu vor fi pe teme europene, din nefericire, ci pe teme interne. Atunci, probabil, interesul cetăţenilor va creşte. Vom vedea.

● „Românii din Transilvania vor şti ce să voteze”

– Proiectul politic de toamnă înseamnă de fapt România, dincolo de partidele angajate. Ce voturi are Crin Antonescu în vedere să adune?

– Totdeauna, mai ales Crin Antonescu, dar şi Partidul Naţional Liberal, a ştiut că la alegerile prezidenţiale contează votul cetăţenilor români, şi nu votul partidelor. La urma-urmei, românii votează un candidat sau altul. Partidele au un electorat dur care reprezintă un anumit procentaj, dar total insuficient pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. Crin se bazează pe votul românilor.

– Eliberarea alegerilor, fie europarlamentare, fie prezidenţiale, de un referendum e benefică sau nu?

– Cred că dacă s-ar fi făcut un referendum, venea mai multă lume. Aş spune că nu e benefică, dar vom vedea. Nu pot să anticipez, dar sper că la europarlamentare vom avea prezenţă mai ridicată decât la ultimele, în 2009.

– Cât de gravă crezi că este problema cu UDMR la guvernare şi în perspectivă?

– Am mai spus-o, noi suntem acuzaţi pe toate canalele aservite lui Ponta şi PSD că, vezi Doamne, am fi în înţelegere cu Băsescu. Poziţia noastră e clară: nu avem absolut nicio înţelegere şi nici nu vom avea, nici cu el, nici cu partiduleţele domniei-sale. Asemănarea e mult mai mare dincolo. Eu vă aduc aminte că UDMR şi UNPR sunt actorii politici principali care au ţinut în viaţă regimul lui Traian Băsescu. Nu pot să nu constat că guvernele lui Boc au rezistat, cu toate nenorocirile pe care le-au făcut, cu susţinerea acestor forţe, în special a UDMR. Nu pot să nu constat asemănarea cu Victor Ponta şi PSD care le cer sprijinul. Spre deosebire de alţi politicieni, din alte partide, eu şi liberalii credem că românii sunt inteligenţi şi sesizează aceste lucruri. Nu credem în acea vorbă cu memoria scurtă a maselor. Cred că românii îşi vor da seama rapid de similitudinile dintre Ponta şi Traian Băsescu. Nu noi am semnat pact de coabitare, nu noi am numit procurori, nu noi am făcut scut împotriva Justiţiei ca să ne apărăm corupţii. Despre asta vorbim.

– UDMR intră la guvernare şi va asigura o majoritate nu ştim câtă vreme. Dar, cu gândul la prezidenţiale, cum îţi sună ideea că UDMR ar putea direcţiona voturile tot spre Crin Antonescu?

– Nu pot să anticipez. Dar, în mod sigur, dacă UDMR intră la guvernare, românii din Transilvania vor şti ce să voteze. Probabilitatea cea mai mare în acest moment este ca în turul 2 – pentru că legislaţia face practic imposibilă câştigarea alegerilor prezidenţiale din primul tur – să intre Crin Antonescu şi domnul Ponta, că eu aşa anticipez, nu au altul mai valoros, mai puternic la PSD. Vom vedea atunci efectele guvernării împreună cu UDMR, care a ţinut în viaţă regimul Băsescu. Vreţi să ne amintim şi de referendumul pentru suspendarea lui Băsescu?…

● Dezlegarea de protocolul tăcerii

– Din banca Opoziţiei vă aşteaptă confruntări cu viitorii majoritari. Mesajele naţionale, care e de aşteptat să-i aibă în centru pe Antonescu şi Iohannis, cum vor fi replicate în teritoriu? Concret, în judeţul Neamţ.

– În Neamţ, noi de peste un an suntem în Opoziţie.

– Aţi fost o Opoziţie liniştită. N-aţi fost foarte vocali împotriva PSD.

– Nu aveam voie, conform Protocolului USL pe care noi l-am respectat. Acuma suntem dezlegaţi de Protocol.

– Pe cei de la PSD îi aşteaptă zile grele în relaţia cu voi, în judeţ?

– După părerea mea, da. Noi vom spune cetăţenilor adevărul şi vom încerca, în măsura în care putem, să vedem de ce „colegii” noştri rămaşi la Putere nu respectă ce au promis oamenilor în timpul campaniilor electorale.

– Dar pe cei din Opoziţie?

– La Piatra Neamţ, noi conducem Opoziţia.

– Şi unde încape frontul comun?

– Pe proiecte mari, în folosul comunităţilor, nu am nici cea mai mică ezitare să merg împreună cu oricare dintre colegii mei – de la PSD, PDL, UNPR sau alt partid – să facem front comun pentru a obţine fonduri care să dezvolte Piatra Neamţ şi judeţul. Nu facem opoziţie de dragul Opoziţiei şi nu ne împotrivim unui lucru benefic pentru cetăţeni.

– E un mesaj mobilizator, însă lovit de neîmplinire din start. N-a funcţionat cât aţi fost la guvernare. Acuma nu vă veţi lovi de PSD ca de un zid? Înainte aţi avut cât de cât nişte miniştri.

– Da, dar puteai să mergi la un ministru care nu mai avea nimic în portofoliu. Ce să-i cer? Eu, de exemplu, am promis la alegeri drum expres Piatra Neamţ – Bacău şi drum expres Piatra Neamţ – Roman, să ne conecteze de Bacău şi de Iaşi, oraşe cu aeroporturi. Mă duceam degeaba la Ministerul Transporturilor că Ramona Mănescu era rămasă acolo cu CFR şi cu problemele. CNADNR era dincolo, la domnul Şova.

– Păi, nu te primea Şova până acuma, cât eraţi împreună, şi-o să te primească în viitor?

– Mă primea, dar nu rezolva problema. Aşa că, dacă ceilalţi colegi vor să meargă cu mine pentru aceste proiecte benefice, sunt de acord să renunţ la paternitatea iniţiativei!…

Articolul precedentPărinții au îmbrățișat repede clasa pregătitoare
Articolul următorO familie de pictori, Parasca şi Mihai Agape